Monica Vijeu este unul dintre specialistii care te-ar putea ajuta, daca esti antreprenor si te straduiesti sa isi duci afacerea pe culmile succesului. Cu o vasta experienta in mentorat, coaching, management si leadership strategic, aceasta ii invata pe tinerii antreprenori cum sa isi dezvolte o afacere durabila, bazata pe performante.

Monica Vijeu si-a dorit sa lucreze cu tinerii antreprenori, astfel ca in 2015 s-a alaturat echipei de mentori Romanian Business Leaders Summit (RBLS), fiind unul din mentorii programului Mentoria.

"M-am alaturat echipei de mentori pentru ca, prin prisma experientei proprii de conducere si de dezvoltare a leadershipului, doresc sa ii ajut in procesul de autocunoastere, de cunoastere mai buna a echipei pe care o conduc, de dezvoltare a stilului personal de leadership si de imbunatatire a performantei", spune Monica.

De ce au tinerii antreprenori nevoie de mentori?

Exista in ultimii ani o dorinta tot mai mare a tinerilor de a avea apropria afacere, iar multi dintre ei chiar isi asuma responsabilitatea unui business. Lipsa de experienta profesionala (asa cum se intampla in cazul majoritatii) este compensata de ambitia de a reusi si de a fi un exemplu bun pentru cei carora le lipseste curajul. Insa drumul spre performanta nu e deloc usor, tocmai de aceea, oameni cu experienta s-au mobilizat pentru a da o mana de ajutor tinerilor afaceristi. In ce stadiu al business-ului intervin mentorii?

"Este foarte important ca tinerii antreprenori, ajunsi la un anumit nivel de dezvoltare a afacerii, sa fie sustinuti in dezvoltarea unei abordari strategice a afacerii, in dezvoltarea leadershipului personal si al echipei , precum si in dezvoltarea organizationala, pentru a putea duce afacerea la nivelul urmator. Antreprenorii realizeaza ca este necesara o altfel de abordare a afacerii in momentul in care trec de la o gandire axata pe inovatie, pe produs , pe diferentiere in scop competitiv la o gandire axata pe o dezvoltare de durata care presupune o crestere organica, obtinere de profit, transformare organizationala. Acesta este momentul in care doresc sa devina mult mai eficienti, resursele da care dispun nefiind suficiente", a explicat Monica Vijeu.

Intalnirile dintre mentori si antreprenori sunt lunare, iar agenda se face in functie de obiectivele stabilite, dar si de nevoile identificate pe parcurs.

"Metodele folosite sunt variate si presupun oferirea de informatii, exemple concrete, sfaturi si sugestii careduc la stimularea unei gandiri pe termen mediu si lung, axate pe inovatie, planificare, diversificarea cailor de solutionare a problemelor, folosirea de instrumente si tehnici adecvate nevoilor , recomandari de studiu in masura in care exista interesul de a consulta materiale de specialitate, coaching individual si de echipa ( in cazul in care se lucreaza, de exemplu, cu doi parteneri )", a mai spus Monica.

Stii ca mentorul iti e de mare ajutor atunci cand...

Abordarile unui mentor difera de la persoana la persoana, de la business la business, insa exista cateva puncte cheie care trebuie atinse, indiferent de situatie. Asadar, daca dupa cateva intalniri cu mentorul incepi sa iti dezvolti o gandire strategica si sa implentezi efectiv strategia propusa, inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Daca incepi sa devii mai creativ si sa identifici obstacolele care te impiedicau sa faci din afacerea ta una mai buna, inseamna ca aveai nevoie de indrumarile unui mentor.

Daca deja comunicarea cu echipa ta s-a imbunatatit, mai mult, observi ca toti angajatii isi asuma angajamentul de a lucra pentru aceleasi obiective, inseamna ca business-ul tau a trecut deja la un alt nivel.

Care sunt necunoscutele antreprenorilor?

Experienta profesionala, de aproape 20 de ani in afacerile multinationale, a ajutat-o pe Monica Vijeu sa identifice cateva dintre necunoscutele antreprenorilor.

Cresterea afacerii si a profitului, dezvoltarea leadershipului personal si de echipa pentru a creste performanta, luarea deciziei, planificarea si prioritizarea, comunicarea cu echipa, disciplina, construirea de relatii, retentia angajatilor sunt cateva dintre principalele nevoi intalnite pana acum

Monica Vijeu, mentor pentru antreprenori

...dar principalele probleme?

Concentrarea pe rezultat, lipsa unor oameni cheie pentru afacere si comunicarea cu echipa sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta antreprenorii.

Din cate am constat, problemele sunt legate de autocunoastere si cunoasterea mai buna a celor cu care lucreaza, comunicarea permananeta cu echipa, obtinerea angajamentului prin implicarea si responsabilizarea echipei in solutionarea unor probleme operationale , dezvoltarea unor oameni cheie pentru afacere, recrutarea si retentia angajatilor, planificarea pe termen mediu si lung, prioritizarea si concentrarea pe rezultat

Monica Vijeu

Ce poate sa faca statul pentru antreprenori?

Statul roman ar putea implementa masuri care sa vizeze taxe si impozite salariale mai reduse pentru angajatii in sectorul antreprenorial, pe o anumita perioada de timp, pentru a permite dezvoltarea afacerilor antreprenoriale, sustine Monica Vijeu. In plus, salariile competitive, daca ar exista, (dar care acum nu pot fi date din cauza resurselor limitate) ar putea atrage personal calificat.

Citeste si:

    Pasi catre sprijinirea tinerilor antreprenori se fac. Statul a vazut potentialul de crestere al antreprenoriatului in Romania, iar anul acesta a fost lansat programul Start-Up Nation.

    "Romania are potential de crestere si totodata si antreprenoriatul in masura in care in fiecare domeniu de afaceri se vor lua masuri de integrare cat mai buna a afacerilor antreprenoriale la nivel macroeconomic. O tara in care cresterea va avea la baza, incepand de la varf, mai multa colaborare in cadrul echipelor de conducere a tarii, gandire strategica si economica, planificare si urmarire atenta a atingerii rezultatelor propuse, etica si mai putin individualism", a declarat Monica.

    Unde se vede unde mentor pentru antreprenori peste 5 ani?

    "Voi continua sa aduc valoare adaugata in zona de dezvoltare a afacerii si a oamenilor pentru ca acestea constituie cheia performantei si a evolutiei viitoare", a conchis Monica.

    Citeste si:

      Monica Vijeu este economist de profesie. A fondat Talent Zone si are trei ani de experienta antreprenoriala in domeniul de consultanta in management. Are, de asemenea, o experienta de aproape 20 de ani in JTI. A ocupat functia de director HR, cu rol de conducere si dezvoltare a functiunii de HR si a organizatiei in mediu de vanzari, marketing si productie la nivel local si regional.

      Citeste si: Antreprenor la 20 de ani: Trebuie sa tii pasul cu evolutia

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri