Prezenta femeilor in cadrul echipelor mareste eficacitatea acestora. A avea o echipa mixta permite o viziune 360 de grade asupra problemelor cat si cresterea perfomantele profesionale, sustin specialistii in resurse umane consultati de publicatia Les Echos.
Procentul femeilor in cadrul companiilor internationale cat si pe piata romaneasca a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, numarul lor chiar dublandu-se in majoritatea cazurilor.

De ce aleg insa companiile o „feminizare” a angajatilor? Daca la inceput multi dintre managerii de resurse umane din companiile internationale considerau ca prin angajarea unei femei vor atrage critici pozitive la adresa companiei sau din simplul motiv ca pentru anumite pozitii acest lucru era recomandabil, in prezent, specialistii vad in evolutia numarului de femei in cadrul unei organizatii o strategie de dezvoltare durabila si crestere economica a companiei.

Multe companii au inceput sa masoare beneficiile obtinute atunci cand au in echipa femei. Astfel, in majoritatea cazurilor o prezenta feminina la nivel de echipa creste performantele acesteia, modul de abordare al problemelor si de rezolvare al acestora e diferit fata de cel al barbatilor, femeile optand in general pentru un climat cooperativ, fie in interiorul echipei fie in relatiile cu clientii si furnizori.

Echipele mixte ofera posibilitatea de a avea o viziune de 360 de grade asupra problemelor si o capacitate mai mare pentru a gasi rapid solutiile optime pentru clienti. Specialisitii in resurse umane considera ca, atat la nivel de conducere, cat si la nivel de departamente, o echipa mixta imbunatateste performantele companiei.

Totusi, numarul femeilor care reusesc sa ocupe functii de top management este redus. Specialistii explica acest lucru prin faptul ca, in general, numarul femeilor care ajung sa lucreze in companii multinationale si nu numai este redus, astfel incat, cele care reusesc nu depasesc o pondere 10%.
Femeile care ajung insa sa ocupe astfel de pozitii trebuie sa cunoasca bine regulile jocului. In primul rand, trebuie sa invete sa fie buni strategi pentru a putea duce actiunile intreprinse la bun sfarsit.

De asemenea, specialistii in resurse umane sustin ca femeile trebuie sa aiba o atitudine corecta si constructiva, sa depaseasca cu usurinta esecurile sau deceptiile si sa incerce sa nu se implice atat de mult personal. In plus, femeile nu ar trebui sa ezite sa isi asume si afirme ambitiile, atunci cand in cadrul companiei pot opta pentru o functie de top management.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri