Fiecare inceput de an aduce schimbari de strategie, atat la nivel de conducere, cat si in fiecare departament. Pentru un HR Manager stabilirea unei noi strategii trebuie sa pornesca, in primul rand, de la a-si imbunatati propriile activitati la locul de munca, inainte de a decide strategia pentru echipa sa.
In timp ce unii manangeri opteaza pentru o reducere a cheltuielilor companiei, altii se gandesc cum sa lucreze mai mult si mai eficient.

Pentru HR managerii care nu si-au stabilit inca planul de actiune pentru 2008, specialistii in resurse umane ai site-ului Entrepreneurs Assist le propun 10 reguli de baza ce trebuie luate in considerare pentru eficientizarea activitatii profesionale.

1. Dezvoltati si impartasiti cu angajatii target-urile stabilite.

Identificati care sunt performantele pe care compania trebuie sa le atinga in noul an. Obiectivele stabilite trebuie sa fie specifice, masurabile, realistice, sa poata fi atinse si duse la bun sfarsit la timp. Urmatoarea etapa este de a aduce la cunostinta fiecarui angajat aceste obiective, astfel incat toti sa inteleaga importanta atingerii lor.

2. Stabiliti atributiile fiecarui angajat.

Identificati care trebuie sa fie indeplinite de pentru fiecare salaria. Asigurati-va ca fiecare a inteles ca efortul depus in cadrul companiei contribuie la dezvoltarea acesteia. Lipsa de claritate a atributiilor pe care fiecare le are conduce intotdeauna la conflicte, dezamagiri, resentimente si un moral scazut. Toate aceste atribute pot fi evitate prin stabilirea responsabilitatilor fiecaruia pe fisa de post.

3. Dezvoltati un program de voluntariat impreuna cu angajatii companiei.

Reuniti un grup de angajati si creati un program de voluntariat pentru a veni in ajutorul comunitatii. Angajatii vor vedea acest demers ca un lucru pozitiv pentru imaginea companiei si nu vor ezita sa se implice.

4. Conduceti-va echipa din afara biroului.

Incercati sa iesiti cat mai mult din birou si sa interactionati cu angajatii, sa observati cum se descurca si daca intampina probleme. Observati cat de mult sunt interesati de job-ul lor, cat de bine interactioneaza, identificati frustrarile pe care salariatii le pot avea intre ei. De asemenea, incercati sa ii cunoasteti nu numai ca angajati, ci si ca fiinte umane.

Fiti receptivi la eventualele intrebari pe care le primiti, clarificati intotdeauna neclaritatile cu privire la sarcinile ce trebuie indeplinite in vederea atingerii obiectivelor companiei. Deveniti un exemplu pentru angajati.

5. Preveniti conflictele.

Vorbiti cat mai mult cu proprii angajati pentru a identifica posibilele nemultumiri care stau in calea realizarilor profesionale. Poate fi vorba de resurse, buget, proceduri sau chiar manageri. Sarcina principala a unui HR Manager este de identifica aceste probleme si sa le indeparteze inainte de izbucnirrea unui conflict. Asigurati-va ca mediul de lucru este unul pozitiv, lipsit de tensiuni majore.

6. Analizati climatul companiei.

Stabiliti punctele forte si slabe ale companiei. Acestea pot aparea datorita angajatilor, strategiei de management (modalitatea in care salariatii sunt tratati), claritatea obiectivelor, a sarcinilor, a procedeelor sau a sistemului, dar si eficacitatea relatiilor de colegialitate a angajatilor. Dupa determinarea acestor puncte luati masuri!

7. Implicati angajatii in strategia de organizare a companiei.

Inainte de implementarea unei noi strategii de organizare si dezvoltare a companiei, discutati pe grupuri cu angajatii necesitatea schimbarilor si cum vor fi acestea implementate. Asigurati-va ca salariatii se simt implicati in luarea acestor decizii. De asemenea, participarea va reduce gradul de rezistenta la schimbari.

8. Identificati cei mai buni angajati si recompensati-i.

Fiecare angajat isi doreste sa i se recunoasca meritele pentru un job bine facut. Complimentele valideaza efortul depus. Asigurati-va ca cei mai buni angajati stiu ca se bucura de recunostinta voastra si recompensati-i prin prime, recunoastere la nivel de companie sau avansati-i.

9. Realizati un program de training management.

Formati-va viitorii manageri chiar din interiorul companiei. Identificati care sunt competentele care au condus la succesul actualilor manageri si lideri. Dezvoltati acesti factori in randul celorlalti angajati astfel incat sa va asigurati ca exista persoane calificate pentru preluarea unei asemenea pozitii.

10. Stabiliti o pauza de recreere.

O pauza de recreere de o ora poate fi suficienta pentru a intari relatiile de colegialitate intre angajati. Acestea pot fi organizate fie la sediul companiei, fie in afara acestuia. Posibilitatea de a imparti ideei intr-un mediu informal conduce de cela mai multe ori la cresterea satisfactiei acestora si a interesului lor de a colabora cu colegii.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri