Google a fost ales cel mai bun angajator din Marea Britanie si al doilea din Europa, dupa gigantul Microsoft, care s-a clasat pe prima pozitie in topul efectuat de Great Place to Work Institute (GPTW).
Asadar, cele mai bine cotate companii din Europa in care cineva ar putea sa lucreze sunt firme specializate in IT, ceea ce inseamna ca informatia tehnologica si companiile de Internet domina piata fortei de munca.

Totodata, clasarea organizatiilor din industria IT pe primele locuri demonstreaza faptul ca cererea de locuri de munca este la foarte mare cautare in acest domeniu.

Google – Succesul poate fi un joc cu mai multi jucatori

Google se afla in fruntea topului 50 - cele mai bune locuri de munca din Marea Britanie
, acest rezultat datorandu-se mediului de lucru stimulativ si suportului pe care compania il ofera angajatilor sai, arata Finanacial Times.

Studiul sustinut de GPTW indica faptul ca initiativele de teambuilding sau activitatile organizate in afara programului de lucru, cum sunt iesirile la cina sau la bowling si carting, au un efect pozitiv puternic asupra salariatilor si cresc rating-ul companiilor pentru care acestia lucreaza.

Avantajele de care se bucura angajatii Google din Marea Britanie se pastreaza in toate sediile din lume ale companiei care detine cel mai mare mare motor de cautare.

De exemplu, 90% din angajatii din Italia declara ca evenimentele majore din viata acestora sunt sarbatorite in cadrul companiei, iar 96% din acestia spun ca se simt ca intr-o familie alaturi de colegii de munca.

In plus, angajatii din Italia sunt de acord in proportie de 100% ca Google este “un loc de munca prietenos”.

Unul din obiectivele companiei este acela de a-i face pe angajati sa se distreze la serviciu, drept pentru care, in sediile Google exista scaune pentru masaj, mese de tenis, jocuri video, hamacuri, biciclete, mingi sau scutere.

“Ceea ce face din Google un loc de munca ideal este natura insasi a activitatilor intreprinse de catre angajati, care este foarte provocatoare si interesanta”, declara Nick Creswell, manager de program al companiei pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Datorita inovatiei, dar si spiritului vesel creat in cadrul companiei, Google a devenit pentru angajatii sai cea mai apreciata companie din Marea Britanie.

“Pentru oamenii care apreciaza intr-adevar o provocare intelectuala, a lucra la Google este cea mai mare incantare posibila”, adauga Creswell.

Strategia de a determina angajatii sa se cunoasca, sa interactioneze si sa lucreze ca o echipa, dar si integrarea meselor de masaj si a jocurilor video in birouri a atras atentia tuturor celor care lucreaza in cadrul Google.

Totodata, independenta oferita angajatilor, de a alege modul de organizare a timpului de lucru, reprezinta un punct forte, atat pentru cei care lucreaza pentru Google, cat si pentru compania in sine.

Google are 584 de angajati in Marea Britanie, iar venitul total al firmei inregistrat in 2007 in acest loc a fost de 1,6 miliarde euro.

Microsoft, cel mai bun angajator din Europa

Cu toate acestea, Google nu a fost selectionat ca fiind si cel mai bun angajator al Europei, aceasta pozitie revenindu-i companiei Microsoft.

Acest rezultat se datoreaza, in parte, cadourilor oferite angajatilor, care constau in echipamente IT mobile, menite sa usureze activitatile intreprinse de acestia, dar si variatelor canale de comunicare create, care mentin relatiile dintre angajati stranse.

“Aceasta este o organizatie deschisa, care te face sa te simti ca acasa instantaneu. Managerii de la nivel inalt sunt deschisi discutiilor atunci cand vreun angajat are nevoie de un sfat sau de feedback si impart rezultatele si succesele fara nici o retinere. Cand m-am angajat la Microsoft, mi s-a cerut opinia in legatura cu functia pe care ar trebui s-o am in cadrul companiei, si chiar s-a tinut cont de ce am spus”, marturiseste unul din angajatii gigantului IT.

In plus, noua din zece angajati ai Microsoft considera ca daca adreseaza vreunui superior orice intrebare rezonabila, vor primi imediat un raspuns, iar 95% si, respectiv, 91%, afirma ca managerii companiei sunt persoane cu care se poate discuta usor si care raspund la sugestii si idei noi.

La fel ca si cei de la Google, si in cadrul companiei Microsoft exista distractie. In fiecare a doua vineri din luna, Microsoft organizeaza “Happy Hour”, eveniment care debuteaza cu o sedinta formala intretinuta de un manager, urmata de sansa de a manca si a bea impreuna cu ceilalti colegi.

Cele mai multe birouri si spatii de recreere ale companiei sunt dotate cu echipamente specifice teatrelor, unde angajatii se pot juca jocuri pe calculator Xbox, pe care le pot imprumuta si lua acasa.

De asemenea, managerii si expertii IT sunt disponibili din mai multe puncte de vedere, sustine un angajat al companiei din Europa. “De la biroul sefului tau poti trimite mesaje instant, e-mail-uri sau poti da un telefon sau poti avea acces la agenda acestuia daca vrei. Nu am lucrat niciodata pentru o organizatie mai deschisa ca aceasta”.

Compania este foarte transparenta si in privinta metodelor de salarizare sau a bonusurilor oferite angajatilor, si incurajeaza compensatiile materiale, dat fiind faptul ca orice angajat, in functie de pozitia pe care o ocupa in firma, are dreptul de a fi recompensat prin bonusuri.

Microsoft Corporation avea, in 2007, aproximativ 8.938 de angajati in 12 tari din Europa si o valoare de piata de 178,9 miliarde euro.

Abilitatea de a atrage si de a retine oameni talentati in cadrul companiei tale reprezinta cel mai mare avantaj pe care il poate avea o multinationala, sustine Lisa Brummel, vicepresedinte HR pentru Microsoft.

“Odata ce ti-ai construit o cultura organizationala si detii anumite atribute pentru care esti cunoscut, ti-ai construit un brand pe piata”, adauga aceasta.

GPTW este o companie globala de cercetare de piata si consultanta manageriala, prezenta in 40 de tari din lume, care lucreaza cu mai mult de 4.000 de companii. Institutul este cunoscut, in special, pentru studiul care furnizeaza o lista cu cele mai bune locuri de munca existente.

Cercetarea celor de la Great Place to Work Institute se desfasoara in alianta cu Financial Times si cu revista Fortune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri