Criza fortei de munca inregistrata pe piata locala de la inceputul anului se reflecta si in industria pharma, unde este tot mai dificil sa recrutezi oamenii potriviti, in ciuda faptului ca salariile pentru o pozitie de entry level pe anumite categorii de personal incep chiar si de la 600 de euro.

„Disponibilitatea de personal pentru ocuparea posturilor reprezinta una din principalele dificultati intalnite pe piata muncii din industria pharma”, spune Anca Covaciu (foto), Human Ressources & Services Director al Zentiva Romania.

Cu o structura formata din doua divizii, una comerciala si una operationala, producatorul de medicamente generice se confrunta cu criza lipsei de personal calificat existenta pe piata fortei de munca, multi dintre medicii si farmacistii existenti pe piata, nedorindu-si sa intre in industria farmaceutica.

Motivati cel mai adesea de salariul oferit, in special tinerii absolventi, cat si de oportunitatile de dezvoltare, multi dintre specialistii in domeniu sunt atrasi de oportunitatile de a lucra si studia in afara tarii, dar si de sistemul privat din Romania, preferand sa lucreze in clinici private.

„Atunci cand vorbim de medici si farmacisti trebuie sa luam in considerare faptul ca aceste persoane au ales sa studieze si sa practice aceste profesii din daruire si pasiune si, practic isi doresc sa mearga in continuare pe acest drum. Posibilitatea de a lucra in afara tarii, atat pentru un salariu mai mare cat si sansa de a lucra in spitale si clinici dotate cu aparatura tehnica moderna, de a intra in sistemul privat din tara sau chiar si in cel de stat, luand in considerare ameliorarile din ultimii ani, sunt cauze ce nu ne permit un acces usor la acestia, fiindu-ne din c e in ce mai greu”, a declarat pentru Wall Street Anca Covaciu.

Totusi, potrivit directorului de resurse umane si servicii al Zentiva, salariile pentru o pozitie de entry level pe anumite categorii de personal incep chiar de la 600 de euro, suma la care se adauga si bonusurile obtinute din vanzari atunci cand este vorba de un job in zona de vanzari.

Bonusurile individuale pot ajunge chiar si la 30%-40% din valoarea salariului, astfel incat un angajat cu un venit de 600 de euro poate ajunge sa castige usor 750 de euro lunar, ajungad chiar si la peste 800 de euro.

Tinand cont de dinamica sectorului farma din ultimii ani, salariile din Romania, obtinute pe anumite pozitii, sunt chiar mai mari fata de cele obtinute in tari ca Cehia sau Slovacia, la nivel de top management acestea putand ajunge chiar si la 10%, este de parere Covaciu.

Daca in anii trecuti companiile farmaceutice puteau gasi cu usurinta forta de munca, in prezent exista o reticenta a medicilor si farmacistilor de a se indrepta catre sectorul de productie al medicamentelor.

„Reticenta vine pe de o parte din formarea pe care o primesc de-a lungul studiilor, aceea de a ingriji oamenii in cabinete sau in spitale si probabil cu acest ideal au si crescut. Pe de alta parte, avand acum posibilitati financiare mai bune in sistemul public de sanatate si in farmacii, nu ar avea nici un motiv sa isi paraseasca profesia pentru care au muncit pentru altceva. Unii o fac, si o fac pentru ca sunt mult mai dinamici ca si personalitate, si isi doresc mai mult decat sa stea langa patul bolnavului si sa il ingrijeasca.

Sunt dinamici, sunt antreprenoriali, vor actiune, vor schimbari in jurul lor si atunci se indreapta catre o cariera in promovare si vanzari, si in acest caz, noi ca si companie suntem in avantaj si profitam”, subliniaza Anca Covaciu.

Tinerii absolventi raman in continuare atrasi de sectorul farmaceutic insa vin cu expectante salariale ridicate. Faptul ca sunt la inceput de drum, ca isi doresc o locuinta sau diferite bunuri materiale pentru a-si intretine familia sunt premise ce alcatuiesc practic presiunea existenta la nivel de salarii de entry level, este de parere Directorul de HR al Zentiva.

Exista candidati care refuza un job atunci cand oferta salariala este sub asteptarile sale. In cazul in care exista un echilibru si salariul oferit le asigura un minim acceptat de ei, in acest caz companiile ii pot atrage mai mult si prin oportunitatile de dezvoltare oferite de organizatie.

Experienta vs dorinta de a evolua

„Daca vorbim de o pozitie care nu necesita experienta, cu siguranta ne dorim o persoana ambitioasa, deschisa, sa aiba potential si dorinta. Atunci cand vorbim de posturi cu un grad de dificultate mai ridicat, cum ar fi cel de manager de produs, nu vom lua niciodata un absolvent” sustine Anca Covaciu.

Pentru astfel de posturi, un reprezentant medical cu o experienta de cativa ani poate ajunge pe o astfel de pozitie, tinand cont de faptul ca este la curent atat cu ce se intampla pe piata dar si cunoaste sistemul companiei.

Un alta pozitie care nu este accesibila tinerilor absolventi este cea de manager pentru informatii medicale, fiind un job care necesita o persoana cu experienta si matura, nivelul minim de experienta solicitat fiind de 3 ani.

Astfel, un entry level poate ajunge pe o pozitie de middle management dupa 3-4 ani ca reprezentant medical.

„In opinia mea 3-4 ani reprezinta o perioada potrivita pentru a obtine maturitatea profesionala. Daca ne gandim la un absolvent de medicina care intra la noi la 25 de ani, dupa patru ani la 29 -30 de ani apare si maturitatea personala fiind capabil sa conduca oameni tineri de 24-25 de ani, pentru ca are modul de lucru si a trecut prin toate etapele”, sustine Covaciu.

Pentru a trece insa de la o pozitie de middle la top management, factorii care influenteaza variaza. „Aici vorbim de oameni foarte bine pregatiti, exista cazuri in care la 33-34 de ani pot fi deja in comitetul executiv al companiei” a adaugat Directorul de Resurse Umane al Zentiva.

Zentiva Romania numara in prezent 800 de angajati, dintre care 200 activeaza in zona comerciala, fiind si divizia cea mai dinamica in ceea ce priveste fluctuatia de personal (15%-16%), luand in considerare faptul ca media de varsta este situata intre 26-27 de ani.

In zona operationala, desi fluctuatia atinge 8%, iar media de varsta este mai ridicata, exista insa departamente care intampina in prezent reale probleme. „Departamentul de control al calitatii se confrunta cu reale probleme de retentie, intrucat aici vorbim de oameni buni, instruiti, doriti si de concurenta”, a adaugat Covaciu.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra. Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9 %), Generali PPF Holding B.V. (19,2 %) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 42,4% din actiunile companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri