Sfarsitul de an este incontestabil marcat de efectele crizei economice asupra pietei resurselor umane. Mai multe industrii iau decizii radicale, iar disponibilizarile sunt pe buzele multor angajatori.
Piata locala de textile este in declin pe fondul crizei economice si va continua trendul ascendent si in 2009. Potrivit presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, productia, exporturile si numarul de angajati vor scadea cu cel putin 15% anul viitor. Previziunile indica o neprofitabilitate a industriei textile, evidenta mai ales prin lipsa comenzilor de export care ar fi trebuit sa atinga nivelul maxim in aceasta perioada.

"Printre efectele negative ale crizei in 2009 se numara scaderea exporturilor, a productiei si a numarului de angajati cu cel putin 15%. In plus, imaginea IMM-urilor va fi puternic afectata, iar oamenii nu vor mai avea curajul sa inceapa o afacere in domeniul textilelor", a declarat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini.

"Incerc sa fiu optimista, dar cred ca cel putin 40.000 de persoane isi vor pierde slujba anul viitor", a mai spus Grapini.

Productia de textile din Romania a avut anul trecut valoarea de 8,5 miliarde lei, in timp ce in primele sapte luni ale anului s-a situat la nivelul de peste sase miliarde lei.

Azomures isi va relua activitatea dupa 12 ianuarie, in conditiile in care peste 2.000 de muncitori au fost trimisi in decembrie in somaj tehnic. Pentru perioada de inactivitate, angajatii vor primi 5.000 de lei, reprezentand salariul si primele.

Secretarul general al CNSLR Fratia, la care este afiliat sindicatul „Alternativa 2002” din Azomures, Maria Dandarau, a declarat, ca potrivit Contractului Colectiv de Munca combinatul acorda angajatilor si o prima reprezentand cota din profit.

„Aceasta prima din profit se va acorda probabil la sfarsitul anului. Nu se stie suma exacta, dar, potrivit unor calcule facute pe profit, fiecarui angajat ii revin cam 3.500 de lei. Prima de Craciun, egala cu salariul minim, se va acorda inainte de 20 decembrie. La aceste sume se adauga un procent de 75% din salariu, care se da in caz de somaj tehnic”, a spus Maria Dandarau.

Daca in cazul industriei producatoare de aluminiu situatia pare a fi tinuta sub control, in constructii problemele se acutizeaza. Astfel, Cemacom SA, unul dintre cei mai importanti producatori din tara de caramida, blocuri ceramice si alte materiale pentru constructii a anuntat disponibilizarea a 120 dintre cei 290 de angajati, din cauza lipsei comenzilor pentru materialele de constructii. Potrivit directorului Cemacom SA, Ioan Crehul, cei 120 de angajati vor ramane fara un loc de munca cel mai probabil in luna februarie 2009, acestia primind intre trei si sase salarii compensatorii, in functie de vechime.

Conform NewsIn, cel putin 10 mari producatori de mobila au decis inchiderea definitiva a portilor fabricilor. Elbac Bacau, cu 200 de angajati, opreste activitatea si urmeaza sa fie vanduta dezvoltatorilor imobiliari pentru aproape 25 de milioane de euro. Este de aproape 20 de hectare. Carpatina Ramnicu Valcea a intrat in faliment si a trimis in somaj 570 de persoane.

Alte firme care au operat disponibilizari in ultimile luni sunt: Mobila Radauti - 400 de persoane, Mobicrasna Carei - 340 angajati, SC Foresta din Simleu Silvanei (faliment) - 110 persoane, MOBAM Baia Mare - 250 salariati - si Colemn Galautas (faliment) - 400 disponibilizari, titreaza NewsIn.

Numarul angajatilor din industria lemnului a scazut de la 165.000, in vara acestui an, pana la 150.000, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce au fost disponibilizate in ultimile trei luni aproape 15.000 de persoane.

In industria otelului, ArcelorMittal Galati alege solutii radicale: incepand din luna martie 2009, angajatii isi pot depune cereri de autodisponibilizare, prioritate avand cei din ramurile neproductive ale industriei. Disponibilizatii urmeaza sa primeasca recompense financiare. "Se va aplica schema din primavara. Fiecare om care va pleca va primi 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime. De asemenea, va primi salariul brut incasat in luna in care a depus cererea de autodisponibilizare, asta timp de sase, noua sau 12 luni, tot in functie de vechime. La aceasta se adauga indemnizatia de somaj, acordata in conditiile legii", a anuntat presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

In industriile exportatoare turbulentele economice au inceput sa fie resimtite. Intre 100.000 si 300.000 de persoane care lucreaza in productia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv in urmatoarele luni, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

"In productia pentru exporturi lucreaza aproximativ un milion de oameni. In conditiile in care exporturile au intrat deja in recesiune, este posibil ca 100.000-300.000 de persoane sa fie disponibilizate, pe termen scurt sau definitiv, in ultimul trimestru al acestui an si in prima jumatate din 2009. Multe unitati de productie isi micsoreaza forta de munca, iar somajul tehnic reprezinta un cost mare pentru fabrici", a mai spus Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri