In incercarea de a domoli nivelul disponibilizarilor masive, un numar din ce in ce mai mare de angajatori reduc durata zilelor lucratoare de la cinci la patru zile pe saptamana, anunta cotidianul New York Times.
Mai mult, directorii multor companii au decis sa nu plateasca vacantele angajatilor, sa ii determine pe acestia sa isi ia concediu voluntar sau fortat, sa inghete nivelul salariilor, sa reduca contributia pentru pensii si sa flexibilizeze orarul de munca.

Unii angajati sunt dispusi sa renunte la o parte din salariu pentru a stopa eventuale disponibilizari. Astfel, la universitatea Braides din S.U.A., peste 300 din angajati au renuntat la un procent din salariu pentru a economisi bani. Universitatea a castigat astfel aproximativ 100.000 de dolari si a salvat de la disponibilizare cativa angajati.

Directorii companiilor care au incercat sa-si protejeze angajatii spun ca economia s-a prabusit atat de brusc de la inceputul lunii octombrie incat au decis sa nu ia masuri radicale in cazul in care exista o posibilitate de redresare a sistemului economic. Acestia afirma ca grija cu care au selectat angajatii in trecut si atentia sporita in ceea ce priveste costurile – mai ales in ultimele 12 luni, cand aproape toti americanii au simtit apropierea perioadei de recesiune – ii fereste de decizia de a concedia mai ales angajatii din pozitii-cheie. La unele companii, angajatii nu au obiectii in ceea ce priveste reducerile de salarii, atat timp cat numele lor este inca prezent pe statul de plata.

Cum criza financiara i-a luat pe nepregatite schimband planul de pensionare si pe cel al contractelor pe perioada determinata, cum anul 2009 se anunta un an tulbure si incert pentru piata fortei de munca, majoritatea angajatilor prefera micile restrictii – cum sunt taierile din salariu si restrictionarea unor beneficii extrasalariale – decat sa isi dea demisia si sa isi caute o alta slujba.

Lista companiilor care apeleaza la reducerea nivelului salarial al angajatolor, ca o alternativa la disponibilizarea in masa include Dell – concediu fara plata, Cisco – oprirea productiei pentru patru zile, la sfarsitul anului 2008, Motorola – taierea unui procent din salarii, unele cazinouri din Nevada – adoptarea variantei cu patru zile lucratoare in loc de cinci, Honda – concediu fara plata.

Cu toate acestea, eforturile de a mentine oamenii in companii sunt mult mai rar raspandite decat simplele concedieri de personal. Suma cuvenita angajatilor platiti la ora – adica mai mult de trei sferturi din totalul angajatilor americani – a inregistrat o crestere de aproape 4% din noiembrie 2007 pana in noiembrie 2008, potrivit ultimului raport al Departamentului Fortei de Munca american (labour Department).

In raportul publicat de una din firmele care se ocupa cu evaluarea formelor de compensare extrasalariala, Watson Wyatt arata ca 23% dintre companii pognozeaza ca vor face disponibilizari in 2009, fata de 26%, care afirmau acest lucru in octombrie 2008. Companiile au prioritar in plan alte reduceri de costuri, cum sunt anularea vacantelor, inghetarea nivelului salarial, saptamana cu patru zile lucratoare si reducerea contributiilor la plafonul de pensii si sanatate.

Jennifer Chatman, profesoara la School of business din universitatea americana Berkley, a declarat pentru New York Times ca majoritatea companiilor americane si nu numai cauta solutii alternative la concedierile de personal din principalul motiv ca aceasta tactica va fideliza angajatii si va aduce beneficii pe termen lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri