De la inceputul crizei, site-urile de recrutare au inregistrat stagnari si apoi scaderi ale ofertelor postate de angajatori. In acelasi timp, cei mai mari jucatori din recrutarea online au asistat chiar la dublarea numarului de postari de CV-uri.
eJobs, cel mai mare mai site de recrutare din Romania, a inregistrat in ultimele luni o scadere de 50% a numarului de anunturi publicate. “Ne referim aici la imobiliare, banci, finante/contabilitate, constructii, industria auto”, a precizat Laura Chilom, HR Consultant in cadrul eJobs.

Cele mai multe oferte de joburi pe site-ul de recrutare eJobs se regasesc in domeniile sales/vanzari/comert (5.870 de posturi), IT software si hardware(3. 509 posturi), urmate indeaproape de inginerie (3.099 de posturi).

"Acum se poate observa un echilibru intre numarul de job-uri publicate si numarul de aplicanti. Companiile care angajeaza acum in aceste domenii au posibilitatea sa isi aleaga candidatul potrivit dintr-un numar mult mai mare de CV-uri depuse. Aceasta se intampla pentru ca job-urile din domeniile mentionate (vanzari, inginerie, IT), dar si cele din marketing, customer/client service, administratie/secretariat beneficiaza in aceasta perioada de un numar mare de aplicanti - aproximativ 60-70 % mai multe aplicatii pentru un singur job, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Chilom.

De asemenea, site-ul de recrutare BestJobs a raportat o stagnare a anunturilor de posturi vacante. “Motivele pentru care ne confruntam cu aceasta situatie sunt generate in primul rand de contextul economic, aspect care afecteaza nu numai acest domeniu”, a declarat, pentru Wall-Street, Roxana Timofte, PR Neogen.

In schimb, Mariana Frincu, Project Manager Myjob, apreciaza ca, fata de acelasi interval din luna ianuarie 2008, ofertele de joburi nu au inregistrat o scadere semnificativa. “Este drept ca numarul de anunturi s-a micsorat cu aprox. 10% in decembrie 2008 fata de 2007, insa, momentan, dinamica ofertelor de joburi in luna curenta este similara anului precedent”, a clarificat Frincu.

In cazul MyJob, cea mai generoasa oferta de slujbe este in domeniul vanzari, urmat de serviciu clienti, banci/finante, contabilitate si IT software. “In prezent, cea mai mare crestere pe Myjob.ro se regaseste in domeniul vanzari, spre deosebire de anunturile de angajare din serviciu clienti care au scazut sensibil fata de 2008. De asemenea, se remarca o stagnare sau usoare scaderi in domenii precum banci/finante, constructii, industrie usoara - mai ales in confectii, dar si management“, a completat Francu.

In cadrul BestJobs, aplicantii au de ales in domeniile vanzari/comert, software/tehnologii & inginerie si serviciu clienti. Insa, intre iunie 2008 si jumatatea lunii ianuarie 2009, administratorii site-ului au constatat scaderi ale ofertelor in toate domeniile de activitate, cele mai scazute cereri inregistrandu-se in vanzari software/ehnologii si finante/contabilitate.

Invers proportional fata scaderea ofertelor de locuri de munca, site-urile de recrutare au inregistrat o crestere considerabila a numarului de aplicanti. Pe site-ul MyJob candidatii au devenit mai activi mai ales dupa ce perioada Sarbatorilor a trecut, astfel incat numarul de aplicanti a crescut cu 50% fara de aceeasi perioada a anului 2008. “Mai mult, am inregistrat un numar record de CV-uri nou inscrise in ianuarie, cu 18,5% peste cea mai buna zi a anului trecut", a declarat Mariana Francu.

Si site-ul BestJobs a intregistrat o crestere a numarului de aplicanti, e la 190.831 la 204.882 de potentiali candidati. In cazul numarului de oferte full time s-a constatat o scadere, in timp ce pentru cele part time o crestere de la 2.158 la 2.419 de anunturi.

Pentru 2009 specialistii recruteri admit ca inceputul de an este marcat de o oarecare reticenta de a angaja, majoritatea companiilor preferand sa ramana in expectativa. “In prezent angajatorii sunt rezervati in afisarea joburilor disponibile, probabil asteapta evolutia economica a tarii. Ce putem preciza este ca in prezent candidatii sunt foarte activi, numarul de aplicatii a crescut, ceea ce inseamna ca suntem abia la inceputul crizei din domeniu”, a precizat Francu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri