Numarul persoanelor concediate in luna februarie in marile companii din Statele Unite ale Americii a depasit cifra de 50.000
In doua transe – la inceputul si la mijlocul lunii februarie – lantul de magazine Wall-Mart din S.U.A. a disponibilizat 400, respectiv 800 de angajati. Cu toate acestea, Asda, subsidiara britanica a retailerului Wal-Mart, vrea sa angajeze 10.000 de oameni in 2009, in contextul in care in Marea Britanie, din octombrie, au fost concediate 77.000 de persoane.

Subsidiara celui mai mare retailer mondial a planificat crearea a 7.000 de locuri de munca in Marea Britanie si a anuntat ca va atribui in plus 3.000 de locuri de munca, in prezent vacante, unor oameni care sunt in somaj de mai mult de sase luni.

Aceasta decizie prevede deschiderea a inca noua magazine alimentare, a cinci magazine de produse nealimentare si extinderea a 15 puncte de vanzare existente, un program ce va crea locuri de munca pentru 3.700 de persoane. Acestui program i se vor adauga 2.000 de locuri de munca create cu dezvoltarea site-ului Asda.com si 1.000 de noi posturi prevazute in cadrul cresterii organice a grupului.

Nike, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente sportive din lume, a anuntat ca ar putea disponibilza pana la 1.400 de angajati, sau 4% din forta de lucru de aproape 35.000 de persoane, pentru a reduce costurile de management, in contextul adancirii recesiunii, conform Bloomberg. Vanzarile pe piata din Statele Unite au scazut cu aproximativ 0,8% in ianuarie, pentru a saptea luna consecutiv.

News Corp, una dintre cele mai mari companii media din lume, a declarat ca renunta la serviciile a 65 de angajati ai unor ziare de circulatie nationala din Marea Britanie, insa aceasta diminuare de personal nu este suficienta pentru mentinerea pe linia de plutire a companiei.

Fox Interactive Media, una dintre ramurile digitale ale gigantului News Corp, concediaza 100 de angajati, reprezentand 5% din forta de munca, parte a unui plan de reducere a costurilor companiei. Conform presei internationale, 25 dintre acestia vor fi disponibilizati din redactia Wall Street Journal.

Nici in industria auto apele disponibilizarilor nu par sa se calmeze. Producatorul auto american General Motors a anuntat ca va disponibiliza 10.000 de salariati din sectorul administrativ, pentru a reduce totalul personalului la 63.000 de angajati. Conform comunicatului emis de companie, 10.000 de concedieri vor fi facute in toate regiunile lumii si vor depinde de nivelurile de personal si de conditiile de pe piata.

Producatorul auto cu sediul in Detroit a precizat, insa, ca in Statele Unite vor fi disponibilizati 3.400 de salariati, din cei 29.500 existenti. "Majoritatea concedierilor vor fi facute pana la 1 mai anul acesta", au declarat reprezentantii General Motors, care vor infiinta si un "dispozitiv de plecari voluntare", titreaza NewsIn.

In industrie, cateva mari companii cu renume international au decis, de asemenea, sa isi reevalueze bugetele si sa treaca disponibilizarile pe strategia de supravietuire din climatul economic nefavorabil. United Technologies, una dintre cele mai importante companii producatoare de materiale pentru industria aviatica, a anuntat concedierea a 1.000 de angajati – 10% din totalul efectivului. Caterpillar, o companie din industria manufacturiera, renunta la 2.000 de angajati, dupa ce luna trecuta a anuntat disponibilizarea a inca 22.000 de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri