Salariul mediu brut lunar al unui CEO in Romania este de aproximativ 3.300 de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare Kienbaum si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
Salariul unui angajat in pozitii de management ajunge la aproape 1.400 de euro lunar, in timp ce remuneratia unui salariat fara functie de conducere nu depaseste 650 de euro, de trei ori mai putin decat cel al unui CEO. Pentru muncitorii necalificati, studiul releva o valoare de 500 de euro brut, rasplata pentru munca efectuata in cadrul job-ului.

In 2008, rata de crestere a salariilor de baza a fost in medie de 13,3% peste nivelul anului precedent, iar cea a veniturilor generale de aproximativ 20%. Si pentru anul 2009 autorii studiului asteapta rate de crestere asemanatoare. „Cu toate ca in ianuarie 2009 Comisia Nationala de Statistica prevedea o crestere salariala medie pentru anul in curs de 5,8%, din studiul nostru reies valori cuprinse intre 12-13%. Mai ales specialistii, precum si personalul de conducere se pot astepta in continuare la cresteri salariale mari“, spune Maria Smid, autorul proiectului “Studiu de salarizare 2008/2009 – Companii din Romania – Angajati si personalul de conducere“.

Muncitorii din industriile auto, textila, prelucrarea lemnului, precum si cei din constructii vor fi cei mai afectati de criza economica actuala, estimeaza Maria Smid, de la firma de consultanta si recrutare Kienbaum. "Cele mai afectate domenii sunt cel auto, cel al textilelor, prelucrarea lemnului si constructiile.

Pe de alta parte, cererea pentru persoane calificate, cu studii si experienta internationala se va mentine ridicata, iar salariile vor creste cu 12-13%, deoarece exista o oferta scazuta de personal de acest tip", a explicat Smid, potrivit NewsIn.

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere salariala cuprinsa intre 15% si 25%, mai arata studiul. Motivele pe care autorii cercetarii le-au gasit pentru cifrele de mai sus tin de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, patrunderea pe piata a unor companii occidentale si costurile salariale scazute in raport cu celelalte tari europene.

Desi trecem printr-o perioada de recesiune economica, Maria Smid, unul dintre autori, considera ca in tara noastra inca exista cerere pentru personal calificat, nivelul ridicat al investitiilor, salariile neatractive, emigrarea economica si fluctuatia mare de personal fiind numai cateva dintre motive.

O crestere economica de peste 8% in anul 2008 si un sistem de invatamant care necesita imbunatatiri au condus la o lipsa a fortei de munca specializate. „Se cauta personal de conducere si specialisti cu experienta internationala, cu conexiuni bune, cu o educatie solida si cunostinte de limbi straine. Acest lucru nu se va schimba nici in perioada de criza economica“, a declarat Smid.

Potrivit studiului, factorii de influentare a venitului depind atat de companie – marime, success economic, bransa, apartenenta, localizare –, cat si de piata fortei de munca – cerere si oferta - si de competentele angajatului. Astfel, in functie de acesti factori, salariile angajatilor de pe aceeasi pozitie variaza de la companie la companie. In cadrul unei firme mari un CEO primeste 3.400 de euro lunar, in timp ce un angajat pe aceeasi pozitie intr-o firma mai mica castiga 2.750 de euro. In cazul unui manager, diferentele dintre salarii pot ajunge si la 500 de euro. Un angajat fara functie de conducere al unei multinationale are un slalriu brut de 650 de euro, in timp ce angajatul unei firme mici nu are mai mult de 570 de euro pe cartea de munca.

Mai mult, studiul evidentiaza diferente intre angajatii care au negociat un salariu fix si cei care sunt platiti in plus cu procente variabile – prime si bonusuri salariale. Un CEO cu un salariu fix ajunge sa castige 3.150 de euro, la care, daca adauga bonusurile, ajunge sa ia un salariu de 3.560 de euro. Studiul releva ca 73% dintre CEO, 63% dintre manageri si 60% dintre angajatii fara functii de conducere au negociat, pe langa salariul brut, si bonusuri sau prime.

In cadrul acelorasi niveluri ierarhice, dar si intre regiuni, salariile variaza puternic. La nivel de director general exista diferente intre veniturile anuale totale brute de 15-20 de ori. Salariile celorlalti angajati din personalul de conducere prezinta variatii asemanatoare.

Veniturile totale ale angajatilor si ale muncitorilor calificati se deosebesc si ele in functie de regiune. In Bucuresti, pe statul de plata al unui angajat se afla lunar 1.100 de euro, in timp ce veniturile in regiunea Transilvaniei ajung la numai 515 euro. Salariile muncitorilor variaza intre aceste doua regiuni de la 700 de euro in Bucuresti la 400 de euro in Transilvania.

Rata somajului din Romania a urcat la 4,9% in ianuarie 2009, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 41.466 de persoane fata de luna precedenta, pana la 444.907 someri, din care 319.902 proveneau din sectorul privat, mai exact din constructii, agricultura si industria lemnului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri