Managerul transnational - adica o persoana care poate activa pe mai multe piete scontand rezultate similare - reprezinta un nou model ce ar trebui implementat in scolile de MBA, a declarat Paul Garrison, decan si managing director pentru CEU Business School.
El crede ca un absolvent de MBA va putea conduce la fel de bine departamente din Irak, Georgia, Croatia sau oricare alta tara pentru ca va avea cunostinte atat despre cultura organizationala, cat si despre piata financiara ori cea a fortei de munca.

“Cei mai multi absolventi ai CEU Business School lucreaza tari difierite de tara lor de origine”, a precizat Zoltan Major, vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank si alumni al CEU Business School.

Potrivit unui studiu citat de CEU, 60% din schimbarile managerilor care au in subordine piete din diferite tari nu functioneaza, iar 50% dintre cei care opteaza pentru schimbarea culturii organizationale nu reusesec sa isi implementeze schimbarile dorite.

Doar 30% dintre studentii CEU vin din tari dezvoltate economic, cum ar fi Germania, Canada sau S.U.A. Cei mai multi absolventi de MBA vor lucra in alte tari decat tara lor de origine, potrivit CEU Business School.

Numerosi specialisti citati de catre publicatii ca Wall Street Journal si Forbes sustin ca, pentru a avea o sansa in plus de angajare, studentii ar trebui sa se reintoarca la cursuri de specializare, iar scolile de MBA din intreaga lume au constatat o crestere a cererilor de cursuri de business. In Romania, CEU Business School estimeaza ca va avea acelasi numar de studenti ca si in 2008. “Am constatat o schimbare in atitudinea candidatilor.

Daca inainte veneau pentru a obtine inca o diploma, acum oamenii se gandesc mai mult la valoarea investitiei lor. Nu ne propunem o crestere spectaculoasa a numarului de studenti. Avem clase de 25-35 de cursanti si vrem sa le acordam cat mai mult timp si atentie. Dar cred ca piata de MBA creste”, a spus Oliver Olson, country director al CEU Business School.

CEU Business School are studenti din 50 de tari, printre care Rusia, S.U.A., Macedonia, Ungaria si Romania. In 2006, ziarul Financial Times ii situa pe locul 15 in topul celor mai bune scoli de business.

Zoltan Major crede ca managerii romani se vor afla in scurt timp in situatia in care vor trebui sa se confrunte cu efectele, inca nedezvoltate acum, ale crizei. Acesta crede ca, chiar daca Romania este o tara emergent economic, efectele crizei nu voi ocoli nici o tara din Balcani.

“Organizatia Natiunilor Unite vorbeste despre 15-18 milioane de concediati anul acesta, insa nimic nu este sigur in ziua de astazi. Centrul Europei si Romania se considera izolate si pretind ca criza se desfasoara undeva in vest. Dar criza afecteaza si Romania, a spus Major.

Cu toate ca previziunile pe 2009 nu sunt imbucuratoare, Major se axeaza pe partea pozitiva si pe metodele prin care companiile pot profita in aceste vremuri financiare. Potrivit lui Major, unele dintre aspectele favorabile companiilor sunt crearea unui echilibru intre productivitate si nivelul salarial, balansarea consumului (in acest moment Romania importa mai mult decat produce si astfel oamenii ridica nivelul consumului) si normalizarea pietei de real-estate, intrucat preturile vor cobori la un prag estimat de catre analisti ca fiind cel real.

“Criza a inceput in domeniul financiar, apoi s-a extins in intreaga economie si acum se extinde si la nivel social si politic. Ceea ce avem acum nu este o criza financiara, este o criza a intregii societati”, a completat Major.

In plus, conform lui Major, Romania dispune de o serie de avantaje, cum ar fi un sistem fiscal favorabil, un PIB echilibrat si accesul rapid la fonduri structurale,obtinute in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Si Paul Garrison este de aceeasi parere. “In Romania vad posibilitatea de adaptare, de a se mula pe situatie, pentru ca oamenii sunt deja obisnuiti cu un mediu instabil. 70% dintre studentii nostri vin din tari care au suferit turbulente in mediul politic, care au trecut prin perioade extrem de speculative pe pietele de real-estate sau care activeaza intr-o piata a fortei de munca fluctuanta”, a declarat acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri