Pe fondul disputelor privind bonusurile extrasalariale uriase ale CEO din marile companii si al agresarii acestora de catre angajati furiosi, firmele furnizoare de servicii de siguranta si paza inregistreaza o crestere a cererilor, scrie cotidianul Financial Times.
Steele Foundation, o companie californiana specializata in servicii de protectie pentru executivi, a raportat o crestere cu 30% a cererilor, fata de anul 2008. “Business-ul nostru se axa pe acordarea de servicii companiilor care isi deschideau filiale in strainatate si analizam gradul de siguranta al fiecarei locatii. Acum solicitarile vin din partea oamenilor-cheie din companii, care primesc amenintari de la fosti angajati disponibilizati sau de la protestatari furiosi”, spune Kirian Fitzgibbons, directorul de operatiuni al Steele Foundation.

Surse sustin ca RBS (Royal Bank of Scootland) ar fi angajat specialist in paza si protectie pentru fostul CEO, Sir Fred Googwin. Recent, casa lui Googwin a fost vandalizata. Desi Sir Fred nu mai locuieste la acea adresa, geamurile locuintei au fost sparte, iar un autoturism marca Mercedes a fost devastat.

Mai mult, un autobuz plin cu activisti din organizatia Conneticut Working Families, sindicalisti si militanti pentru salarii corecte, care voiau sa ajunga in casa directorilor AIG, au fost intampinati de agentii de securitate.

Edward Liddy, directorul executiv al companiei de asigurari AIG, in care statul american a injectat 170 de miliarde de dolari de la inceputul crizei, sustine ca primeste amenintari cu moartea, in timp ce Jimmy Cayane, fostul director executiv al Bear Sterns, si-ar fi angajat deja garzi de corp.

Astfel, numarul celor care activeaza in sectorul serviciilor de paza si protectie a crescut, mai ales acum cand personalul militar se intoarce din misiunile din Irak, mai scrie Financial Times.

Cu toate acestea, militarii nu sunt intotdeauna persoanele potrivite pentru asigurarea protectiei. “Pentru paza si protectia sefilor companiilor nu ai nevoie de muschi, ci trebuie sa fii adaptat mediului de afaceri”, a declarat, pentru FT, Simon Rowland, care recruteaza personal de la Special Boat Service.

Principala calitate a garzilor de corp trebuie sa fie discretia. “Acestia participa la intalniri de afaceri, iar cel care cere paza trebuie sa fie increzator ca informatiile discutate nu sunt raspandite de catre garzile de corp”, a completat Rowland.

Eden Mendel, director al firmei de consultanta in servicii de protectie Kroll, crede ca pericolul traversat de executivi este mai mare decat cel din perioadele anterioare de recesiune, nu numai din cauza maniei angajatilor, ci si a internetului, un mediu fertil pentru propagarea mesajelor cu caracter violent.

O mare parte a posibililor atacatori este reprezentata de militantii activisti, care sunt prezenti la orice manifestare publica. Insa protestatarii nu sunt singura amenintare. Companiile care ofera servicii de securitate au raportat atat o crestere a cererilor pentru protectia executivilor, cat si pentru protectia asigurata angajatilor la locul de munca. “Amenintarile sunt orientate nu numai asupra CEO care castiga salarii uriase, ci si asupra managerilor care concediaza angajati”, a precizat Mendel.

Riscul se extinde si asupra companiilor de dimensiuni mici, Mark Mc Cann de la compania Trinity Protection afirmand ca a vazut cazuri in care managerii se temeau ca fostii angajati vor introduce arme in sediile firmelor.

“Ignorarea amenintarilor primate de angajati ar putea dauna imaginii companiei, iar in vremuri economice instabile, managerii nu-si pot permite pierderea increderii angajatilor”, a mai spus McCann.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri