Climatul actual genereaza provocari si schimbari majore in ceea ce priveste remunerarea directorilor in Romania, releva un studiu Ernst & Young.
Raportul studiului privind remunerarea directorilor realizat de Ernst & Young in luna februarie atrage atentia asupra modului in care remuneratia directorilor este remodelata pentru a raspunde schimbarilor generate de scaderea economiei.

Diminuarea preturilor actiunilor si volatilitatea burselor au determinat directorii, consiliile de administratie si actionarii sa reflecte asupra efectelor care se vor resimti la nivelul pachetelor de remunerare a directorilor executivi, pachete care au fost concepute in perioade de crestere economica accelerata. In pofida recesiunii economice, companiile din Romania pot fi supuse presiunii de a gestiona aceste aranjamente intr-un mediu caracterizat de lipsa de experti pe piata fortei de munca.

Companiile se asteapta la o stagnare a remuneratiei fixe

Aproximativ 25% din companiile participante au anticipat inghetarea remuneratiei fixe a directorilor in 2009, iar altele au estimat o majorare salariala anuala de aproximativ 9%, in medie. Per ansamblu, studiul indica o moderare a tenditei de crestere a salariilor si este foarte probabil ca statisticile finale pe 2009 sa indice stagnarea salariilor sau doar o crestere modesta a acestora.

Repere din piata

Dupa cum arata rezultatele studiului, compararea cu piata este un criteriu la fel de des utilizat ca si performanta companiei in stabilirea remuneratiei directorilor. Toate companiile participante compara remuneratia directorilor cu mediana pietei sau cu valori superioare acesteia. In ceea ce priveste periodicitatea, doar aproximativ 60% compara salariile directorilor in mod regulat si mai putin de o treime din societati se bazeaza pe consultanta externa pentru stabilirea majorarilor salariale.

“Schimbarile recente de abordare cu privire la remunerarea directorilor au avut loc atat de rapid, incat in momentul de fata companiile trebuie sa acorde o atentie sporita proceselor de selectie a grupului comparator de companii si de stabilire a criteriilor de comparatie atunci cand au in vedere ajustari ale remuneratiei fixe”, spune Thomas Standring, director executiv al Ernst & Young Romania – Human Capital.

Practicile de remunerare se schimba


Selectarea si stabilirea masurilor de performanta pentru acordarea bonusurilor aferente anului 2009 vor constitui, probabil, cele mai mari provocari din sfera politicilor de remunerare. In acest sens, companiile pot fi nevoite sa reconsidere intreaga filosofie care sta la baza acordarii bonusurilor: ca rasplata acordata directorilor pentru performanta companiei sau ca stimulent pentru atingerea unor obiective specifice.

In cazul celor mai mari companii din esantion, remuneratia variabila reprezinta, in medie, 25% din totalul remuneratiei directorilor. Per ansamblu, comparand cu datele din 2007, proportia remuneratiei variabile a crescut cu patru puncte procentuale in 2008.

Rezultatele studiului arata ca majoritatea companiilor folosesc inca o combinatie a criteriilor individuale, a celor la nivel de departament / divizie si la nivel de companie in determinarea performantei pentru acordarea remuneratiei variabile. Aceasta desi una din zece companii isi stabileste planurile de plata variabila pe termen scurt, exclusiv in functie de performanta companiei in ansamblu.

Pe baza raspunsurilor obtinute de la companiile participante, consideram ca evaluarea performantei se va concentra din ce in ce mai mult (ori chiar exclusiv in unele cazuri) pe performanta companiei.

Thomas Standring afirma: “Informatiile primite de la companiile participante sugereaza ca vom asista la schimbarea strategiei de remunerare dinspre gestionarea acesteia prin termenii dictati de piata catre o abordare bazata pe performanta. Mai mult, criteriile de performanta vor trebui riguros stabilite si comunicate foarte clar. Avand in vedere dificultatile asociate cu schimbarea strategiei de remunerare, unele companii pot alege sa utilizeze in continuare aceleasi criterii de acordare a platilor variabile. Trebuie sa subliniem insa faptul ca neconcordanta dintre performanta financiara a companiei in ansamblu si aranjamentele de remunerare a directorilor atrage dupa sine o serie de riscuri, dintre care deloc neglijabil este cel financiar”.

Trecerea din zona de risc in zona de performanta

Contextul actual genereaza provocari multiple pentru remunerarea directorilor executivi. Vor exista implicatii vizibile asupra remuneratiei directorilor si va fi foarte dificil de emis previziuni in acest sens. Lucrul de care companiile trebuie sa se fereasca in acest moment este ignorarea riscurilor interne si externe determinate de nealinierea remunerarii directorilor cu performanta si strategia companiei. Organizatiile care vor lua masuri in timp util pentru a raspunde acestei provocari vor avea un avantaj vizibil in ceea ce priveste angajarea companiei pe o traiectorie ascendenta, de crestere a performantei in afaceri – cu alte cuvinte, trecerea din zona de risc catre zona de performanta.

“Pentru a transforma adversitatea in oportunitate si pentru a diminua riscurile inerente asociate schimbarilor survenite in remunerarea directorilor, companiile ar putea fi nevoite sa isi revizuiasca profilul de risc din perspectiva remunerarii, sa reconsidere criteriile de performanta pentru acordarea remuneratiei variabile si sa se concentreze asupra eficientizarii din punct de vedere fiscal al programelor de remunerare. Pentru companii este riscant sa ramana in expectativa, inactive in fata unei astfel de provocari, in timp ce luarea unor masuri de adaptare a strategiei de remunerare a directorilor poate contribui la schimbarea pozitionarii companiei din zona de pierdere in zona de profit”, spune Thomas Standring.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri