Recrutarea in domeniul IT ar putea sa scada anul acesta cu 1,2%, dupa ce in ultimii trei ani industria a inregistrat o crestere de 2,5% anual, a anuntat Departamentul de Munca American (Labour Department), citat de CNN.
Slujbele in IT sunt in continua scadere inca din noiembrie anul trecut, cand piata a inregistrat un declin de 1%. Pana in acest moment, 8.000 de job-uri au disparut din organigrama, jumatate dintre ele fiind desfiintate in luna martie a anului 2008.

“Pe masura ce situatia economica se agraveaza, din ce in ce mai multe companii au probleme si sunt fortati sa reduca cheltuielile, inclusiv in departamentul IT. Ne asteptam la o restructurare, mai ales acum cand firmele de IT isi diminueaza vanzarile, spune Arpitha Bykere, analist HR pentru RGE Monitor, o companie internationala de consultanta financiara.

In acest an, cheltuielile in domeniul tehnologiei vor scadea cu 3,8% pe plan international si cu 1,6% in Statele Unite ale Americii, potrivit informatiilor firmei de resurse umane Gartner, procentul fiind semnificativ mai mic fata de anul 2008, cand companiile de IT cresteau cu 6,1%.
Cele mai afectate de disponibilizarile din departamentele de IT sunt domeniile finantelor si ale serviciilor, care aduna peste 50% din totalul personalului care activeaza in IT.

Cu toate acestea, nu toate job-urile din industria tehnologiei vor suferi ajustari sau restructurari. Posturile de experti de sistem, specialistii in retele si comunicatii vor beneficia de mai multa sustinere si atentie din partea companiilor. “Posturile pentru analisti de retea si de sistem vor continua sa adopte un trend ascendent si in 2009. Recesiunea va cauza poate o stagnare a angajarilor, nicidecum o scadere", spune Bartels.

Reducerile cele mai importante vor fi resimtite in acele ramuri care contribuie in mica masura la desfasurarea programului zilnic dintr-o companie: in cercetare si in programare IT. In plus, odata cu reducerea activitatii firmei, va fi mai putina nevoie de mentenanta si alte servicii IT, profesionistii din departamentul de suport IT fiind nevoiti sa isi caute un alt loc de munca.

Expertii chestionati de CNN sunt de parere ca anul 2010 va aduce o imbunatatire lenta a situatiei intrucat companiile vor fi mai reticente in a angaja personal de care nu au absoluta nevoie.

“Restabilirea calmului in HR va fi un proces destul de anevoios si lung ca si perioada de timp, pentru ca firmele vor taia din buget pana in momentul in care cererea se va stabiliza”, a adaugat Bykere.

Alti analisti sustin ca trendul angajarilor in IT in 2010 se va schimba cu 180 de grade, cand angajatorii isi vor da seama ca restabilirea normalitatii inseamna locuri de munca in IT, iar numarul de angajari va creste in ritmul cu care a crescut inainte de inceperea crizei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri