Pe masura ce companiile continua sa disponibilizeze, bugetul pentru compensarea concediatilor este pe terminate. Astfel, pentru a reduce costurile, aditional disponibilizarilor, companiile americane taie considerabil din pachetele compensatorii destinate celor ramasi fara un loc de munca, titreaza Wall Street Journal.
Asigurarile de sanatate sunt primele taiate de pe lista cheltuielilor cu somajul. “Inainte de criza, companiile erau dispuse sa plateasca inca sase luni sau chiar un an pentru asigurarea medicala a fostului angajat. Acum, nici vorba de asa ceva. Companiile se gandesc la o solutie de a remunera angajatii care inca lucreaza si nu-si mai bat capul cu privire la pachetul concediatilor”, anunta Lori Wisper, consultant in cadrul companiei Hewitt Asociates, citata de WSJ.

In sistemul de sanatate american, total privat, companiile de asigurare medicala fac legea, stabilind continutul si valoarea fiecarui pachet in parte. Angajatorii nu sunt legal constransi la plata asigurarii de sanatate, desi majoritatea se ofera sa achite partial sau integral valoarea cotizatiilor lunare. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre americani vor o lege federala care sa oblige companiile sa includa in beneficii acest tip de asigurari, potrivit unui studiu realizat de Employee Benefits Research Institute.

Cu o valoare lunara minima de 400 de dolari per persoana si 1.000 de dolari pe familie, asigurarile de sanatate constituiau o parte importanta a pachetului compensatoriu, insa acum responsabilitatea de a se asigura pentru serviciile medicale va reveni in totalitate disponibilizatului, crede Lori Wisper.

Aditional sumei alocate de angajator pentru concediere, statele americane ofera un ajutor de somaj pe parcursul a 12 sau chiar 18 luni, acoperind insa doar doua treimi din asigurarea de sanatate minima.

Absenta asigurarilor de sanatate este dublata si de scaderea numarului zilelor alocate somajului. Inainte de criza, pentru un an vechime in organizatie se acordau doua saptamani de somaj fata de numai o saptamna, maximul garantat acum de aceleasi companii.
In plus, numarul lunilor in care se acorda ajutorul va scadea la jumatate, de la 12 la sase luni.

Datorita costului redus, outplacementul – consilierea fostilor angajati pentru a-si gasi repede un noi job – pare a fi singura componenta a pachetului compensatoriu inca finantata integral.

Valoarea serviciilor de outplacement variaza in functie de postul ocupat inainte de angajat. Pentru angajatii cu vechime de peste trei-cinci ani in munca, serviciile de outplacement faciliteaza atat cautarea si aplicarea pentru un job, cat si intalnirea intre un potential angajator si disponibilizat. In cazul unui fost angajat pe o pozitie entry-level, serviciul se limiteza la oferirea de consiliere pentru alcatuirea scrisorii de intentie si a CV-ului.

“Acest tip de servicii necostisitoare arunca o lumina pozitiva asupra companiei si ajuta si fostul angajat. Deci avantajele sunt de ambele parti”, sustine Lori Wisper.

Cu toate acestea, fostii angajati pot trage cateva parghii financiare in favoarea lor. In cazul pozitiilor de middle si top management, contractul de munca presupune adesea clauze de neconcurenta, conform carora, in schimbul unei sume stipulate, angajatul semneaza ca nu va pleca spre o companie concurenta. Astfel, in momentul concedierii, angajatii pot negocia continuarea acordarii acestei prime de neconcurenta pana la expirarea perioadei de somaj.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri