Pe langa pachetul compensatoriu atractiv si pachetul de consiliere si outplacement, un manager poate alege metode neconventionale de a-si ajuta fostul angajat sa isi gaseasca o noua slujba. In acest mod, managerul face un serviciu nu numai angajatului, ci deserveste si imaginea sa si a companiei, scrie Business Week.
Iata cateva sfaturi furnizate de specialistii chestionati de Business Week:

1. Mentine legatura cu fostul angajat. Fie ca este vorba de o discutie fata in fata sau de e-mail-uri, este bine sa stii ce s-a intamplat cu fostul angajat. vei afla nu numai informatii ce il privesc personal dar si noutati legate de dimanica pietei fortei de munca, de concurenta. Mai mult, vei afla cat de bine isi face treaba firma de outplacement al carui serviciu l-ai platit deja.

2. Contacteaza-ti reteaua de cunostinte – suna clientii, distribuitorii sau chiar competitorii pentru a afla daca au posturi libere pentru fostii angajati. “Inainte sa-mi las oamenii sa plece, am incercat sa contactez antreprenorii cu care aveam tangenta.”, a declarat pentru Business Week Dan Cohen, fost manager al unei firme de constructii si profesor la Cornell University, o celebra universitate americana. Una dintre masurile adoptate de Cohen a fost reducerea numarului de ore de lucru, asa incat angajatii puteau sa isi ia un al doilea loc de munca, part-time.

3. Anunta decizia de disponibilizare cu cel putin o luna inainte. O decizie de disponibilizare nu trebuie tinuta secreta fata de angajati. Dimpotriva, acesti atrebuie sa stie ce seintampla cu job-urile lor, pentru a putea actiona in consecintaa. daca vor afla dinainte vor avea suficient de mult timp sa se informeze asupra ofertelor din piata si iti vor multumi pentru deschiderea pe care ai avut-o fata de ei. Cand vremurile economice vor fi favorabile, ei vor fi primii care se vor intoarce in firma.

4. Acorda scrisori de recomandare fostilor subalterni. Unii angajatori pot considera ca disponibilizarea unei persoane are drept cauza performanta scazuta a acesteia. In asemenea conditii, o recomandare ar alunga orice dubiu asupra potentialului candidatului. In scrisoarea de recomandare managerul poate explica care au fost motivele pentru care a recurs la solutia restructurarii si care au fost atuu-rile angajatilor disponibilizati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri