Retailerul de tip discount Minimax, controlat de germanul Rainer Exel - unul dintre initiatorii business-ului discounterelor in Romania –, isi mentine ritmul de expansiune agresiva din acest an. Compania planuieste deschiderea a 20 de noi locatii in anul 2010 si angajarea a peste 300 de persoane, spune Lucia Coman (foto), sef serviciu resurse umane al Minimax.
Planurile de extindere din anul urmator vor genera automat nevoia de un mai mare control logistic si nevoi de angajari suplimentare. Astfel, personalul ce urmeaza a fi contractat – peste 300 de persoane - va deservi atat magazinele, cat si centrul operational din judetul Ilfov.

“In aceasta perioada a anului are loc elaborarea bugetelor fiecarui departament pentru anul 2010, urmand ca pana la finele lunii decembrie sa fie inglobate in bugetul general al firmei ce va fi inaintat investitorilor spre aprobare. In ceea ce priveste bugetul de resurse umane pentru anul 2010, acesta va fi superior celui din 2009, tinand cont de politica generala a firmei ce vizeaza deschiderea a inca 20 de magazine”, spune Coman.

Astfel, retailer-ul isi dubleaza ritmul de angajare din acest an, cand deschiderea a 12 magazine a adaugat pe statele de plata inca 160 de angajati. Pana acum, lantul de discountere a semnat contracte de munca pentru 560 de angajati.

Dintre acestia, 100 sustin logistic afacerea in sediul central, in timp ce restul personalului activeaza in magazine. In functie de amplasarea zonala, dimensiuni si volumul vanzarilor, un magazin Minimax are capacitatea de a angaja 15-16 persoane. Din punct de vedere al nivelului de pregatire, dintre cei 560 de angajati, peste trei patrimi au studii medii, 69 au studii superioare, in timp ce alti 36 sunt muncitori necalificati.

Insa numai o parte dintre angajari au fost efectuate de catre departamentul de resurse umane. Ca urmare a volumului mare de recrutari, in diverse zone ale tarii, politica de HR a Minimax se bazeaza pe instruirea supervizorilor zonali si a echipei de vanzari pentru a recruta lucratorii comerciali.

“Selectia personalului angajat in anul 2009 s-a facut prin deplasarea unei echipe din cadrul departamentului de vanzari, condusa de managerul zonal, in locatiile respective. Angajarile au avut loc in urma unui proces de recrutare externa care a avut la baza urmatoarele metode formale de recurtare: publicitatea realizata prin anunturi in mass media locala, prin distribuirea de fly-ere, prin afisarea anuntului de recrutare la noua locatie Minimax, prin publicarea acestuia pe site-ul companiei”, noteaza Coman.

In ceea ce priveste recrutarea personalului de la sediul central, aceasta s-a realizat atat informal, prin recomandari, cat si prin promovarea angajatilor.”Recrutarile interne sunt o metoda foarte buna de stimulare a personalului, pentru ca departamentul de resurse umane cunoaste abilitatile si aptitudinile candidatilor si nu se mai pierde timp cu familiarizarea angajatului, cu organizatia si cu integrarea acestuia in cultura organizationala existenta”, detaliaza HR manager-ul.

Pe principiul recrutarilor interne, s-a mers si in cazul managerilor de zona si a sefilor de magazine. Cei sase responsabili zonali au fost promovati pe criteriul performantei, din randul sefilor de magazine, la recomandarea directorului de vanzari.

Manager-ul HR subliniaza ca bugetul alocat expansiunii se bazeaza atat pe premisele unei usoare lansari economice in 2010, cat si pe decizia de restrangere a cheltuielilor operata in acest an, cand salariile angajatilor au stagnat pe fondul crizei economice. HR-ul spera la cresterea nivelului salarial in 2010, an in care reteaua de discountere mizeaza pe o revenire si chiar o asensiune a volumului incasarilor.

Salariul fix primit de un lucrator comercial variaza intre 800-1.000 de lei (aproximativ 200 de euro) la nivelul pietei de retail, la care se adauga bonurile de masa, in valoare maxima de 150 de lei. Pentru un manager zonal, remuneratia fixa poate ajunge si la 1.000 de euro, potrivit Luciei Coman. “La remuneratia fixa se adauga si tichetele de masa, beneficii, precum masina de serviciu, telefon, laptop, bonusuri pentru depasirea target-ului de vanzari pe zona pe care o coordoneaza etc.”, afirma Coman.

In primele 11 luni din 2009, compania a inregistrat o scadere cu 25% a fluctuatiei de personal comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fluctuatia cea mai mare inregistrandu-se la nivel de magazine, dar chiar si aici acest indicator a scazut cu aproximativ 33%. Retailul de tip discount avea in anul 2008 o fluctuatie medie de personal de 25-30%, conform estimarilor specialistilor in resurse umane.

La sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, Minimax a anuntat deschiderea celui de-al treizecilea magazin, in Bacau. Stadiul final al retelei vizeaza deschiderea a peste 100 de magazine.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri