Studentii americani renunta la inscrierile in programe de MBA si se indreapta catre un tip hybrid de MBA, recent aparut. Noul program, adoptat deja de cateva zeci de universitati americane, presupune un singur an de studiu, materie concentrata, axata pe partea practica si mai putin pe teoriile generale despre management si leadership, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal (WSJ).
Noul program intensiv si pragmatic focusat costa cat jumatate dintr-un MBA, insa include elemente din traditionalele cursuri de administrare a afacerilor, cum ar fi sesiuni de teorie in finante si matematica aplicata.

“Masterul in finante nu este creat pentru ca, dupa absolvire, masterandul sa acceada la pozitii de top management. Mai degraba absolventii nostri se pot orienta catre o pozitie specializata in administrarea activelor”, sustine Debra Luchanin, program manager al Universitatii MIT, citata de WSJ.

Pentru absolventii fara cinci ani de experienta pe piata fortei de munca, un loc in cadrul unui prestigious program de MBA este aproape imposibil de obtinut. Cele mai multe programe de MBA cer cel putin 5-7 ani de experienta pe o pozitie de middle sau top management, in timp ce programul intensiv in administrarea afacerilor accepta studentii care au doar unul sau doi ani de experienta.

Asociatia care acrediteaza scolile de business, The Association to Advance Collegiate Schools of Business, raporteaza o crestere semnificativa a programelor intensive, de un an.

In anul universitar 2008-2009 oferta a fost de 645 de astfel de programe, cu 40 mai multe decat in anul universitar precedent. Numarul celor inscrisi in anul 2007-2008 a fost de aproape 25.000 de studenti, in timp ce in anul urmator numarul acestora a atins cota de 30.000.

Insa multe din programele ce incearca sa imite MBA-ul sunt inca in primii ani de viata si au potential de a fi o adevarata reusita pe piata ofertelor educationale. In anul scolar 2009-2010, universitatea MIT are 27 de studenti inscrisi pentru acest program, insa catedra universitatii are in plan dublarea numarului de locuri pentru anul universitar urmator.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri