Studentii americani sunt impovarati de creditele pentru studii, care pot ajunge la sume de jumatate de milion de dolari, potrivit jurnalistilor de la cotidianul de business Wall Street Journal.
In ultimii doi ani, costul studiilor pentru facultate si masterat in SUA a crescut semnificativ, asa incat studentii sunt nevoiti sa apeleze din ce in ce mai des la imprumuturi acordate cu dobanda si cerinte de rambursare preferentiale.

Cu toate acestea, cazul absolventei de medicina Michelle Bisutti a devenit celebru. Absolventa are de returnat 550.000 de dolari, dintre care imprumutul pentru studii, accesat in 2003, a totalizat 250.000 de dolari, in timp ce diferenta provine din dobanzi si o taxa catre o agentie de colectare a datoriilor.

Conform specialistilor, creditele pentru studii sunt cele mai “toxice” imprumuturi, intrucat, fata de alte tipuri de datorii, acestea nu pot fi compensate cu altceva. Unii specialisti considera ca imprumuturile pentru studii sunt o investitie, absolvirea aducand o remuneratie consistenta, care permite achitarea integrala a datoriei. Insa, fata de creditele ipotecare, unde clientul poate da casa inapoi daca nu poate rambursa imprumutul, creditele pentru studii sunt greu de compensat.

Desi companiile de creditare pot negocia cu imprumutatii, stabilind rate mai mici decat cele initiale, stergerea datoriilor cand clientul este in imposibilitate de plata nu reprezinta o optiune.

Astfel, pana in acest moment studentii americani au imprumutat 730 de miliarde de dolari prin credite federale sau private, dar numai 40% din suma este returnata activ.

Un alt exemplu este cel al lui Emmanuel Tellez, a carui mama a imprumutat 50.000 de dolari pentru plata colegiului. Intre timp, atat femeia, cat si fiul acesteia au fost disponibilizati, intrand astfel in imposibilitatea de a plati ratele imprumutului de la compania de credite Sallie Mae.Tellez sustine acum ca, la momentul contractarii sumei, conditiile imprumutului nu i-au fost clar explicate, astfel incat nu a putut estima corect cand si cum va putea returna suma.

Cu toate acestea, reprezentantii Sallie Mae sustin ca toate datele referitoare la dobanzi si credite se afla pe site-ul companiei. Studentii insa continua sa se planga de dobanzile si termenele de rambursare propuse de Sallie Mae.

Heather Ehmake a renegociat termenii unui credit ipotecar, dupa ce a declarat falimentul, insa nu a reusit sa convinga compania care i-a imprumutat banii pentru studii sa recalculeze dobanzile. In 14 ani, creditul de 28.000 de dolari a sarit la aproape 90.000 de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri