Ioan Mezei, directorul general al Andreas Stihl Motounele, subsidiara locala a grupului german Stihl, apreciaza ca rata reala a somajului din Romania este de 20-30%, adica de peste doua ori mai mult decat datele oficiale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
“Ar trebui sa privim situatia reala a ratei somajului din Romania, care este de 20-30%. Si cand spun asta ma gandesc la pensionarile care se fac inainte de termen, precum si productivitatea scazuta a salariatilor. In sistemul public sunt foarte multi angajati care prefera sa stea degeaba, avand siguranta unui loc de munca”, afirma Mezei.

Rata somajului inregistrat in luna aprilie a fost de 8,07%, fata de 8,36% in luna martie 2010 si 5,7% in aceeasi luna a anului 2009, arata datele de ANOFM. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 738.187 de persoane.

Referitor la masurile de reducere din sistemul bugetar, Mezei apreciaza ca statul a ales solutiile care pot fi implementate pe termen scurt si nu neaparat pe cele mai potrivite.

“In momentul in care economia se schimba, asa cum se intampla acum, statul nu adopta masurile pe care le ia o firma privata aflata in dificultate. In aceasta situatie, firma se apuca sa taie din costuri, adica din personal si din investitiile in imagine. Daca masurile de reducere a costurile pe care le-au luat autoritatile romane nu vor fi dublate de o reforma clara a sistemului, astfel incat peste 2-3 ani sa se mareasca salariile si pensile, va fi foarte greu pe viitor”, mentioneaza Mezei.

Directorul general al subsidiarei producatorului german de motoutilaje are in subordine directa putin peste 20 de salariati, insa coordoneaza indirect si cei 1.000 de angajati ai celor 200 de distribuitori ai Andreas Stihl Motounelte.

Partenerii sunt consiliati atunci cand vor sa faca noi angajari, iar firma investeste anual in pregatirea partenerilor.

“Chiar daca nu sunt angajatii nostri directi, trebuie sa fie tot timpul pregatiti, pentru ca ei genereaza o parte foarte importanta din afacerile noastre. Anual, investim circa 100.000 de euro in formarea salariatilor partenerilor nostri”, afirma Mezei.

Fiecare partener al companiei are, in medie, cinci angajati, insa unii distribuitori ajung sa aiba si 20, 30 salariati. Angajatii mai putin experimentati castiga 1.000-2.000 de lei lunar net, iar cei cu expertiza de cativa ani pot ajunge la castiguri de 3.000-4.000 de lei in fiecare luna.

La nivelul Andreas Stihl Motounelte, Mezei a implementat o strategie salariala care a prevazut acordarea de cresteri chiar si pe timp de criza.

“La nivelul companiei, ne place sa actionam anticiclic in ceea ce priveste politica salariala. Am remarcat la timp ca majorarile salariale practice in anii trecuti au fost nesustenabile si am decis sa nu acordam cresteri echilibrate, sub nivelul pietei. De aceea, atat anul trecut, cat si in acest an, avem angajatii care au primit salarii mai mari”, spune Mezei.

Aproximativ 75% din salariatii companiei au absolvit o facultate, in vreme ce 5-6 angajati detin si un doctorat.

Cel mai tanar angajat al companiei are 23 de ani si ocupa functia de reprezentant tehnic. Procesul de recrutare a fost unul anevoios si a durat un an.

“Recrutarea a durat atat de mult din cauza ca asteptarile tinerilor inca sunt nerealiste si ancorate in succesul imediat” , apreciaza Mezei.

Andreas Stihl Motounelte a inregistrat anul trecut o scadere a cifrei de afaceri cu 20%, pana la 75,6 mil. lei (17,9 mil. euro), pe fondul reducerii consumului din cauza conditiilor de creditare din ce in ce mai dificile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri