Peste 6.000 de tineri au luat cu asalt cele 50 de universitati locale si straine prezente la editia din Bucuresti a targului educational Romanian International University Fair (RIUF), organizat de grupul Educativa, care reuneste companii si organizatii non-guvernamentale cu activitati in domeniul educational.
Multi dintre participanti au venit la targ pentru a-si alege un master sau un ciclu de licenta la o universitate de top din Europa sau SUA, dar au fost cu gandul si la joburile foarte bine platite pe care le pot obtine dupa absolvire.

“Am venit la targ pentru ca imi doresc sa urmez niste studii postuniversitare in domeniul forajului. Ma intereseaza oferta existenta in tari ca Franta, Italia sau Canada, care au o traditie in acest domeniu. In strainatate poti sa te pregatesti foarte bine, iar apoi poti obtine, dupa o experienta de 4-5 ani pe piata fortei de munca, un salariu de 250 de euro/zi, in vreme ce in Romania nu poti spera la un venit echivalent. Nu imi doresc sa ma stabilesc in strainatate. Vreau sa muncesc acolo si sa cheltuiesc banii aici”, spune Mircea, care venit din Ploiesti pentru a participa la eveniment.

Radu este in ultimul an la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, din Bucuresti. A venit la targ pentru ca isi doreste sa urmeze un master in afara, iar printre tarile pe care le ia in calcul sunt cele din nordul Europei.

“In strainatate ai o oferta mult mai bogata de cursuri si de aceeasi as dori sa merg intr-o alta tara. In cazul in care ar trebui sa platesc studiile, as avea posibilitatea de a suporta o parte din costuri. Dupa terminarea masterului, mi-ar placea sa revin in tara, pentru ca si aici exista suficiente joburi bune in domeniu”, afirma Radu.

Institutiile de invatamant din Danemarca si Suedia prezente la targ au fost printre cele mai vizitate de catre tineri, avand in vedere ca studiile sunt gratuite pentru cetatenii Uniunii Europene (UE). Romanii care isi doresc sa studieze acolo au nevoie de 700 – 1.000 de euro lunar pentru a se intretine.

De asemenea, foarte multe scoli europene ofera programe de licenta sau de master la un nivel de cost similar sau chiar mai mic decat in Romania.

Este si cazul instutiei olandeze Arnhem Business School, care are o taxa anuala de scolarizare de aproape 1.700 de euro pentru programele de licenta.

“Studiile dureaza patru ani, dintre care unul este aplicat, astfel incat tinerii pot obtine si o experienta de un an pe piata fortei de munca. Doar cu experienta din facultate, absolventii se pot angaja pe un salariu net de 1.800 – 2.000 de euro lunar”, spune un reprezentant al scolii.

Romanii care vor sa studieze in la Arnhem au nevoie de 600-700 de euro pentru intretinerea lunara, iar 30% din suma o pot obtine daca lucreaza part-time. In Olanda, studentii au voie sa lucreze doar zece ore intr-o saptamana.

Reprezentantul universitatii mentioneaza ca, in prezent, aproximativ 20 de romani studiaza in cadrul Arnhem Business School.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri