Grupul Rompetrol va reveni pe profitabilitate anul viitor, dupa incheierea programului de modernizare, a declarat miercuri la Alma-Ata directorul financiar al companiei, Dimitri Grigoriev, citat de Reuters.
Rompetrol a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 179,33 milioane de dolari, a adaugat oficialul, citand rezultatele financiare preliminare ale companiei, scrie Mediafax.

Compania anticipeaza ca va incheia acest an cu o pierdere neta de 48,29 milioane de dolari, a continuat Grigoriev.

"Ne asteptam ca in 2012 sa revenim la profitabilitate", a spus el.

Rompetrol a anuntat ca mizeaza pe un profit net de 16,08 milioane de dolari in 2012 si are ca obiectiv pentru 2015 cresterea profitului la 124,46 milioane de dolari.

Rompetrol noteaza, intr-un comunicat publicat astazi, ca si-a redus anul trecut cheltuielile cu 30 de milioane de dolari si intentioneaza sa continue acest trend in 2011, cu o noua taiere a costurilor, de 90 milioane de dolari. Astfel, compania intentioneaza sa scada costurile totale la 600 milioane de dolari.

Totodata, compania precizeaza ca a incheiat luna ianuarie a acestui an cu profit net, datorita imbunatatirii conditiilor de pe piata globala a petrolului si tendintei pozitive a cresterii economice, cu un impact favorabil asupra marjei de profit a produselor petroliere.

KasMunaiGas (KMG), care a cumparat in anul 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a investit circa 800 milioane de dolari in modernizarea companiei si intetioneaza sa finalizeze programul de upgrade pana anul viitor.

Dupa incheierea programului de modernizare, programata pentru toamna acestui an, Rompetrol va procesa anual peste cinci milioane de tone de petrol, fata de 3,5 milioane in prezent.

"KasMunaiGas Exploration & Production vinde petrol catre Rompetrol (...) Volumul furnizat de KMG totalizeaza circa 80% din volumul total procesat", a declarat CEO-ul Rompetrol, Saduokhas Meraliyev.

El a adaugat ca Rompetrol cumpara de asemenea cantitati mari de petrol de la grupul american Chevron, care dezvolta zacamantul petrolifer urias de la Tengiz, din Kazahstan.

Rezervele de petrol urmeaza sa creasca din nou odata cu inceperea productiei industriale la un alt zacamant gigant din Kazahstan, cel de la Kashagan, unde KMG detine o participatie.

Kashagan este dezvoltat de consortiul North Caspian Operating Company, format din compania italiana Eni, gigantii americani ExxonMobil si ConocoPhillips, grupul britanic Royal Dutch Shell si cel francez Total, compania japoneza Inpex si KazMunaiGas.

Productia comerciala din prima etapa a proiectului Kashangan este programata sa inceapa la sfarsitul anului viitor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri