Autoritatea Nationala de Reglementare in Energiei (ANRE) va trece din subordinea in coordonarea primului ministru, se va finanta din surse proprii si va stabili grila de salarizare, fara sa mai cedeze la buget fondurile obtinute, pentru evitarea declansarii procedurii de infringement de catre CE.
"ANRE se afla in coordonarea primului ministru (...) ANRE intocmeste anual bugetul propriu de venituri si cheltuieli, in conformitate cu normele metodologice in vigoare, care se aproba prin ordin al presedintelui ANRE", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei, scrie Mediafax.

In iunie 2010 Comisia Europeana (CE) a transmis autoritatilor romane o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile legislative ale Executivului din 2009, care au "deteriorat drastic" statutul si autonomia Agentiei.

CE se referea la schimbarea de catre Guvern, in 2009, a regimului de finantare a ANRE, prin care institutia a fost transferata in subordinea premierului si a fost obligata sa cedeze la bugetul de stat banii pe care ii percepe din taxe. Initial, ANRE functiona in coordonarea primului ministru si se autofinanta.

In urma scrisorii CE, Secretariatul General al Guvernului a propus revenirea ANRE in coodonarea primului ministru si la regimul de finantare din surse proprii.

Totodata, CE a avertizat Guvernul in decembrie 2010 ca aplicarea Legii salarizarii unitare pentru angajatii ANRE poate afecta independenta institutiei si genera declansarea procedurii de infringement, dar Executivul a replicat ca lipsa banilor impune constrangeri bugetare si ca independenta ANRE este asigurata prin lege.

"In termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, presedintele ANRE va aproba regulamentul propriu de organizare si functionare, precum si grila de incadrare si salarizare a personalului ANRE, prin exceptie de la Legea-Cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", mentioneaza proiectul de act normativ.

CE a acordat Guvernului termen pana in martie 2011 pentru a implementa directiva europeana privind salarizarea ANRE.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, caracterul de urgenta este justificat de obligativitatea transpunerii unor directive in legislatia romaneasca pana miercuri, 3 martie.

"Caracterul de urgenta este justificat de obligativitatea transpunerii Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE in legislatia romaneasca, incepand cu 3 martie 2011", precizeaza nota de fundamentare.

Legea salarizarii unitare prevede exceptii doar pentru Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

"Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement impotriva Romaniei pentru netranspunerea legislatiei europene in cea nationala", precizeaza nota de fundamnetare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri