Grupul elvetian Holcim, prezent pe piata locala din 1997, este pregatit sa ajunga la investitii de un miliard pe piata locala, chiar daca in ultimii doi ani cifra de afaceri a subsidiarei din Romania a scazut cu aproape 50%, de la 372 de milioane de euro in 2008, la 200 de milioane de euro in 2010.
“Ne gandim sa ramanem pentru mult timp in Romania si, prin urmare, vom investi in continuare pe aceasta piata. Ar trebui sa atingem destul de rapid o valoare de investitii de un miliard de euro, in conditiile in care vom aloca 30 – 50 de milioane de euro anual”, spune Markus Wirth, CEO Holcim Romania.

In cei 14 ani de prezenta romaneasca, elvetienii au investit peste 700 de milioane de euro pe piata locala, suma care include si achizitiile realizate in vederea extinderea activitatii.

Cele mai importante sume alocate de Holcim in Romania, cel mai mare investitor elvetian in mediul de afaceri autohton, au fost facute in perioada 1997-2005, cand grupul a alocat circa 513 milioane de euro in achizitii, modernizari, implementarea unor masuri pentru protectia mediului sau in dezvoltarea afacerii.

Holcim Romania va investi 35 de milioane de euro in 2011, cu 75% mai mult fata de anul trecut, pentru proiecte care contribuie la protejarea mediului inconjurator si la cresterea eficientei energetice, precum si la modernizarea si intretinerea tehnologiilor si instalatiilor.

In conditiile in care elvetienii isi vor mentine constant bugetul de investitii la 30 de milioane de euro pe piata locala, valoarea de un miliard de euro va fi atinsa in 2020. Daca vor decide sa aloce fonduri substantiale pentru dezvoltarea afacerii din Romania, pragul va fi depasit mult mai repede.

In 2008, reprezentantii Holcim confirmau ca isi doresc sa construiasca o noua fabrica de ciment in Romania, in apropiere de Turda. Proiectul, estimat la 400 de milioane de euro, a fost blocat din cauza crizei, care a dus la scaderea abrupta a cererii pentru ciment.

Elvetienii au achizitionat insa terenul pe care urmau sa construiasca unitatea de productie.

“In mod normal, pentru o fabrica a carei capacitate anuala de productie se ridica la 1,5 milioane de tone este nevoie de 60 – 100 de hectare. Constructia unui astfel de proiect ar dura 3-4 ani”, afirma Wirth, care nu a dorit sa dezvaluie suma platita de grup pentru teren si nici dimensiunile suprafetei achizitionate.

Executivul estimeaza ca piata locala de ciment a scazut cu 12% in volum anul trecut, pana la circa sapte milioane de tone.

“Capacitatile de productie de ciment existente pe piata locala vor fi suficiente pentru urmatorii 4-6 ani”, subliniaza Wirth.

In ceea ce priveste evolutia din 2011 a pietei cimentului, Wirth se astepta la o stagnare sau o scadere de maximum 5%.

“Daca economia Romaniei va creste, automat ca si sectorul constructiilor va creste, pentru ca romanii au nevoie de locuinte. Eu sunt optimist si sunt convins ca economia Romaniei a atins un punct minim in trimestrul al patrulea, ceea ce poate insemna ca Produsul Intern nu va mai scadea”, mentioneaza Markus Wirth.

Compania a inregistrat o cifra de afaceri de afaceri de 200 de milioane de euro anul trecut, in scadere cu 20% fata de 2009 si cu 46% mai putin comparativ cu valoarea de 372 de milioane de euro din 2008, anul de boom din constructii. Declinul s-a datorat efectelor crizei economice si conditiilor dificile din piata.

“Ma asteptam ca afacerile din 2011 sa ramana la acelasi nivel ca in 2010, in conditiile in care si contextul va fi acelasi”, spune Wirth. In varianta pesimista, afacerile producatorului de ciment ar putea inregistra o scadere de 5%.

Wirth a mai spus ca pe segmentul infrastructurii "exista mai multa viata", si a dat ca exemplu licitatiile lansate pentru Coridorul IV Pan-European.

Compania a inregistrat un profit din exploatare de 25 de milioane de euro in 2010, in scadere cu 53% fata de 2009.

La inceputul lunii, grupul elvetian a anuntat ca vanzarile de ciment si clincher (materia prima principala folosita la fabricarea cimentului) de pe piata locala s-au redus cu 14,5% in 2010, in conditiile in care pretul mediul al cimentului a avut un regres de 10,9%.

Holcim Romania detine in prezent doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Piata locala a cimentului este controlata de subsidiarele locale ale Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri