Semnalele din economia reala sunt cu totul diferite fata de mesajele pozitive transmise de autoritati, mari antreprenori locali fiind de parere ca 2012 ar trebui sa constituie un punct de reper pentru restartarea economica a Romaniei si nu 2011, spune Robert Maxim, managing partner al companiei de consultanta Ensight Management Consulting.
“Am vazut si ma bucur ca exista astfel de mesaje pozitive, este nevoie de ele in aceste vremuri, cu siguranta ca ele se bazeaza pe indicatori macroeconomici bine analizati. Pe teren insa, in viata companiilor, vedem din pacate niste mesaje neutre spre usor negative in legatura cu 2011. Vedem de asemenea mari antreprenori locali care spun ca trebuie sa ne uitam mai degraba la 2012 pentru revenirea economiei sau chiar 2015, remarca ce apartine unor voci mai ancorate in realitatea din teren, care este diferita fata de cea din statistica”, a declarat pentru wall-street.ro Robert Maxim (foto).

Acesta se asteapta in 2011 la semnale pozitive din sectoare precum telecom si retail, segment pentru care anul acesta este potrivit pentru expansiune pe fondul oportunitatilor create de criza financiara. La polul opus se situeaza insa bancile si asigurarile, despre care oficialul Ensight Management Consulting sustine ca s-ar putea confrunta cu inca un an dificil la nivel de profitabilitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara recent ca Romania a intrat intr-un nou ciclu de crestere economica, dar "trebuie sa se grabeasca incet" pentru ca poate ajunge foarte usor la aceeasi experienta traumatizanta, de a fi obligata sa faca noi corectii.

El a mentionat ca datele arata ca potentialul de investitii straine directe este de circa 4-5% din PIB, sume care ar putea fi utilizate pentru finantarea deficitului extern, alaturi de fondurile comunitare absorbite.

Totodata, Robert Maxim afirma ca una dintre vestile bune ale inceputului de an in mediul de afaceri consta in faptul ca exista din nou initiative de business in randul antreprenorilor romani.

Pe de alta parte, Maxim preconizeaza ca in acest an seria insolventelor va continua, domenii predilecte fiind imobiliarele si retailul si distributia. “Ma astept ca unii antreprenori sa intre in mod voluntar in insolventa, iar altii sa fie impinsi spre insolventa de catre creditorii care nu mai au rabdare”, adauga Robert Maxim.

Una dintre greselile comise de companii inainte de debutul crizei financiare a fost viteza de reactie la acest fenomen. “Unele companii au reactionat foarte tarziu la criza. Au inceput tarziu restructurarea, cand alti concurenti faceau deja acest lucru preventiv, si asta s-a transformat in cota de piata pierduta, oameni demotivati”, crede Maxim.

Parghii de relansare a economiei

In opinia lui Robert Maxim, relansarea economiei s-ar putea baza pe consum, insa acesta trebuie finantat prin surse proprii. “Consumul pe credit este de asemenea foarte bun, dar populatia este destul de reticenta, avand o incertitudine economica si a locului de munca. Si din pacate semnalele din zona politicului sunt mai degraba neutre spre descurajante”, considera oficialul Ensight Management Consulting.

O opinie similara prezinta si Roland Teufel (foto), partner Ensight Management Consulting, ce sustine o reluare a cresterii economice bazate pe consum. “Consumul poate fi stimulat prin fonduri europene, nu vad alte solutii. Nu este vorba doar de marimea masei de consumatori, daca nivelul consumului este scazut. Degeaba avem o masa de 20 mil. consumatori, daca nivelul consumului ramane foarte jos”, afirma Teufel.

Potrivit acestuia, apetitul investitional pentru Romania a scazut in timpul crizei financiare. Ca si cerinte din partea investitorilor straini observate de Teufel se numara existenta unui sistem legal solid, imbunatatirea sistemului fiscal si a infrastructurii.

“Nu face sens ca un investitor german, de exemplu, sa construiasca aici o fabrica, sa zicem in partea de est a Romaniei, datorita costurilor de
munca reduse si a capabilitatilor angajatilor, insa sa nu beneficieze de infrastructura necesara. Si astfel investitia cade, ceea ce este un lucru trist pentru ca Romania beneficiaza de oportunitati precum costurile reduse cu forta de munca si un nivel bun de pregatire a angajatilor”, argumenteaza Roland Teufel.

Ensight Management Consulting s-a afiliat recent la Eurogroup Consulting, una dintre cele mai puternice retele de consultanta din Europa.

Ensight Management Consulting a inregistrat anul trecut afaceri de 4,7 milioane de euro, in scadere cu 20% comparativ cu rezultatul din 2009. Pentru 2011, compania estimeaza o stagnare sau o usoara crestere, in trend cu piata de consultanta in management. 15% din cifra de afaceri a companiei este generat de proiectele de consultanta pan-europene.

Piata de profil s-a contractat de la nivelul de 300 de milioane de euro, in 2008 - anul de varf - la aproximativ 180-200 de milioane de euro in 2010, potrivit estimarilor Ensight.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri