Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, se raporteaza pozitiv la modificarile propuse pentru Codul Muncii, nu fara a observa anumite carente in ceea ce priveste interpretarile abuzive ale acestor prevederi. In plus, ei considera ca introducerea modificarilor va duce la o crestere a cererilor de consultanta in domeniu.
“Din analiza majoritatii modificarilor propuse, se poate observa, ca si tendinta generala, intentia de a se echilibra raporturile dintre angajator si salariat, din perspectiva protectiei drepturilor acestora. Din punct de vedere al aspectelor de interes pentru clienti, in 2010 am observat o crestere a numarului de solicitari de servicii juridice de consultanta in materia dreptului muncii, pe fondul modificarii legislatiei”, a declarat Georgiana Singurel, Associate Partner in cadrul Reff si Asociatii.

Desi propunerile de modificare a legii muncii sunt bine intentionate in opinia avocatilor de la Reff si Asociatii, nu trebuie ignorata posibilitatea interpretarii eronate sau chiar abuzive a acestor noi prevederi, mai ales in cazul celor care se refera la sanctiuni.

“Un aspect interesant este si inasprierea sanctiunilor in cazul muncii fara forme legale. Vrem sa tragem un semnal de alarma asupra practicilor Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM) la nivel judetean, care acorda atentie sporita anumitor tipuri de raporturi intre agenti economici si diversi operatori care sunt inregistrati ca persoane autorizate sau persoane fizice independente. Tendinta ITM este de a considera aceste raporturi drept raporturi de munca fara forme legale si nu ca un contract de munca incheiat conform prevederilor Codului Muncii. Daca sunt mai mult de cinci astfel de raporturi calificate de catre ITM drept raporturi fara forme legale, in noua forma a prevederilor din Codul Muncii, acestea sunt calificate ca infractiuni penale. Sunt societati care se sprijina pe aceasta forma de colaborare cu PFA si care se vor simti puse in pericol de aceste masuri”, a subliniat Singurel.

Potrivit casei de avocatura, in general, noile prevederi reprezinta un demers pozitiv, facut la cererea agentilor comerciali si a patronatelor, care se plangeau de mult timp de lacunele din legislatia muncii din Romania.

"A fost, totusi, un demers menit sa clarifice zonele obscure din legislatie. Se incearca aducerea unei flexibilitati in piata muncii, desi chiar si dupa imbunatatiri exista zone pe care societatile vor trebui sa le acopere singure, cum ar fi cazul criteriilor de performanta. Sunt criterii si detalii pe care nu e usor sa le stabilesti, unde precizia stabilirii acestora face diferenta", a precizat Andrei Burz-Panzaru, partener in cadrul Reff si Asociatii.

Concluzia avocatilor de la Reff si Asociatii a fost ca proiectul de modificare a Codului Muncii este un demers menit sa clarifice aspectele lipsa din vechea lege, dar ca, in unele situatii, adaugirile lasa loc de interpretari in dezavantajul partilor.

"Am privit acest proiect de modificare a Codului Muncii din perspectiva avocatului, nu din cea a angajatorului, sau din cea a salariatului. Modificarile sunt menite sa clarifice anumite criterii lipsa, sau proceduri incomplete si sa imbunatateasca legile deja existente. Per total, avantaje sunt si pentru angajatori si pentru salariati sau colaboratori, atata timp cat nu au loc abuzuri in interpretarea sectiunilor mai complexe", a incheiat Georgiana Singurel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri