Synevo International, divizia de laboratoare medicale a grupului suedez Medicover, va deschide in acest an laboratoare in Republica Moldova, Bulgaria si posibil Serbia, avand totodata in plan transformarea laboratorului de langa Bucuresti in unitate regionala, potrivit Mediafax.
"In 2011 vom incepe sa operam in Bulgaria si Moldova, si ne uitam si la Serbia, unde nu suntem siguri daca vom reusi sa deschidem in acest an, dar sigur vom avea o unitate. Vom inaugura cate un laborator in aceste tari, iar in laboratorul de aici (de langa Bucuresti, n.r.) vor fi realizate analizele mai complexe", a declarat Philippe Ballero, director executiv Synevo International.

El a adaugat ca noile unitati vor reprezenta investitii greenfield.

"Am incercat sa cumparam un laborator in Bulgaria, dar acolo sunt doar laboratoare foarte mici, de calitate redusa, asa ca am hotarat sa facem un laborator in care sa impunem standardele noastre inca de la inceput. Nici in Republica Moldova nu exista competitie", a spus Ballero.

Synevo International va investi pana la un milion de euro pentru un laborator in Republica Moldova.

"Moldova are circa trei milioane de oameni, bolile sunt aceleasi ca si in Romania, iar oamenii au nevoie sa fie tratati. Am fost acum ceva vreme intr-un spital din Chisinau si nu am gasit nimic, pentru ca nu sunt bani. Acum nu stiu daca sunt mai multi bani, dar ne uitam la o investitie pe termen lung. Daca investim nu o facem ca sa avem profit in primele 6-9 luni, sigur ca vom pierde bani in primii doi ani sau doi ani si jumatate", a spus Ballero.

Synevo International este interesata sa intre si pe piata de servicii de laborator din Serbia.

Oficialul Synevo a adaugat ca in urma deschiderii unitatilor din Republica Moldova si Bulgaria, laboratorul de langa Bucuresti, deschis la sfarsitul anului trecut, in urma unei investitii de 10 milioane de euro, va deveni unitate regionala, unde vor fi trimise analizele complexe din aceste tari.

Pentru fiecare unitate deschisa Synevo va angaja aproximativ 40 de persoane.

Synevo International este prezenta in sase tari, respectiv Romania, Polonia, Ucraina, Belarus, Germania, si incepand de la jumatatea anului trecut si in Turcia.

"Avem un laborator in Istanbul. A fost o achizitie pe care am finalizat-o in vara anului trecut. Ne uitam la extinderea activitatii acolo, poate vom mai face unele achizitii pe piata din Turcia. De asemenea, ne uitam si la Grecia, care acum este inca in proces de reorganizare, dar poate peste un an va fi propice sa facem o achizitie", a spus Ballero.

In Romania, compania opereaza 12 laboratoare si va mai deschide in acest an doua unitati, la Sibiu si Targu Mures, in urma unor investitii de pana la 700.000 euro fiecare.

"Vom avea 14 unitati cu care cred ca vom reusi sa acoperim piata. In Romania infrastuctura nu este foarte buna, din cauza lipsei de autostrazi, si din acest motiv ai nevoie de laboratoare in mai multe locuri. Poate, intr-o zi, daca infrastructura va fi buna vom reduce numarul laboratoarelor", a spus directorul executiv al grupului Synevo.

Extinderea activitatii in Bulgaria si Republica Moldova, dar si la nivel local, va creste veniturile laboratorului de langa Bucuresti, reprezentantii companiei imbunatatind estimarea pentru primul an de activitate de la patru milioane de euro la sase milioane de euro.

"Dupa evolutia din primele trei luni de activitate, cred ca putem ridica estimarea de la patru la sase milioane de euro, in conditiile in care va merge tot anul in genul acesta. Este un laborator in care se aduc probe complexe din intreaga tara, plus ca vom intra in colaborare si cu laboratoarele din Moldova si Bulgaria", a declarat Virgil Ivan, directorul general al Synevo Romania.

Referindu-se la piata din Romania, Philippe Ballero a spus ca romanii sunt obisnuiti sa plateasca pentru serviciile medicale de laborator, spre deosebire de cei din Europa de Vest.

"Daca mergi in Europa de Vest, pacientii nu vor plati niciodata, ei isi platesc taxele, au asigurari si se asteapta ca totul sa fie gratuit. In Europa de Est, si in mod particular in Romania, oamenii nu au asteptari prea mari din partea sectorului public, ei stiu ca si daca se asteapta nu vor primi, deci sunt obisnuiti sa plateasca pentru sanatate", a afirmat Ballero.

El a mai spus ca probleme cu care se confrunta pe piata locala sunt coruptia, calitatea scazuta a serviciilor de laborator si fondurile scazute ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Synevo Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in valoare de 22 milioane de euro, de la 19 milioane de euro in 2010.

Vezi ce planuri are Medicover pentru piata locala:

Medicover intra in cursa deschiderilor de spitale private si sta cu ochii pe achizitii


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri