Grupul Castrum, controlat de omul de afaceri Gheorghe Mois, investeste 10 milioane euro in constructia unei fabrici de conserve la Vaslui, proiect cofinantat cu fonduri europene, si vrea sa deschida la inceputul lunii mai un centru comercial la Satu Mare, proiect de 6 milioane euro.
"Am inceput anul trecut constructia unei fabrici de conserve de legume si fructe la Vaslui, proiectul urmand sa fie finalizat in iunie 2012. Pentru realizarea investitiei, care totalizeaza aproximativ 10 milioane euro, am atras fonduri europene de doua milioane, vom folosi un credit de doua milioane de euro de la BCR, iar restul sunt contributie proprie", a declarat Mois, citat de Mediafax.

Proiectul va fi derulat prin firma Lotex General, parte a Castrum. Omul de afaceri a afirmat ca fabrica va exporta cel putin jumatate din productie.

Grupul a alocat in ultimii doi ani, prin firma Metecom, circa 6 milioane de euro pentru constructia unui centru comercial la Satu Mare, cu o suprafata inchiriabila de 4.500-5.000 metri patrati.

"In acest moment proiectul este inchiriat in proportie de 30% si speram ca la 1 mai, cand vrem sa deschidem, gradul de inchiriere sa fie de 40%, pentru a putea acoperi ratele si dobanzile. Au fost unii din Germania care au vrut sa-l inchirieze integral, dar se pare ca actuala criza i-a afectat si pe altii, nu numai pe noi", a spus Mois.

Grupul a inchiriat anul trecut catre Sanador un proiect imobiliar dezvoltat in zona Victoriei din Bucuresti, unde compania de servicii medicale private a deschis un spital.

"Momentan nu am in vedere alte investitii in imobiliare. Mai am terenuri, dar nesemnificative, nu stiu daca ajung la o valoare de 500.000 euro", a spus Mois.

Potrivit omului de afaceri, piata constructiilor, unde grupul este prezent prin Castrum Corporation, nu va reveni pe plus in acest an. Compania specializata in constructii civile si industriale a derulat in ultima perioada diverse proiecte de locuinte ANL, drumuri sau inchidere de mine.

Seful Castrum sustine ca a tatonat si piata externa, dar nu a semnat contracte din cauza conditiilor dificile si lipsei unei sustineri financiare solide pentru derularea proiectelor.

"Am incercat in Maroc, Oman, am fost invitat in Libia, dar e greu de lucrat. Pentru unul dintre contracte au cerut sa faca platile la sase luni. Trebuie sa fii tare pe picioare, sa ai bani multi si linii de credite mari. Merita in cazul in care gasesti proiecte pe care sa le plateasca nemtii sau americanii", a spus el.

Grupul mai cuprinde producatorul de textile Vastex Vaslui (VASX), listat pe piata Rasdaq a Bursei, si Saturn Satu Mare (SARU), specializata in constructii de masini si prelucrarea metalelor. Ambele firme sunt listate pe piata Rasdaq a Bursei.

Afacerile consolidate ale grupului au scazut cu 30% anul trecut, din cauza crizei, la 40 milioane euro, potrivit omului de afaceri. Mois estimeaza ca afacerile vor stagna in acest an, in euro, si ar putea creste in lei.

Castrum are 1.500 de angajati si a angajat diverse credite de la BCR, care insumeaza aproximativ 25 milioane euro.

Grupul a preluat si a cedat in ultimii ani mai multe firme, insa Mois sustine ca in prezent nu este interesat de alte achizitii sau vanzari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri