Romania se afla pe lista tarilor care au coborat in clasementul celor mai atractive piete pentru investitiile de private equity si venture capital, alaturi de Irlanda, Turcia, Tarile Baltice si Slovacia, releva un studiu al companiei de consultanta Ernst&Young.

Global VC and PE attractivness index

Daca in cazul Turciei declinul se explica prin deteriorarea mediului social si al resurselor umane, scaderile inregistrate de Romania si restul tarilor rezulta exclusiv din consecintele crizei economice.

Romania (locul 60) a inregistrat in perioada 2007-2011 una dintre cele mai mari scaderi in clasamentul Ernst&Young, dupa ce a pierdut 13 pozitii, fiind depasita doar de Slovacia, care a coborat 62 de locuri.

Cele mai mari cresteri in clasament au fost inregistrate de Tunisia si Bahrain (fiecare cate 8 locuri), Vietnam (9 pozitii), Arabia Saudita si Indonezia (cate 11 locuri) si Brazilia (14 pozitii).

SWOT – Romania, in ochii investitorilor

Puncte tari

• un nivel mai redus al datoriei private (comparativ cu Bulgaria, Ucraina si Ungaria): 30% din Produsul Intern Brut;
• un nivel stabil al cursului de schimb;

Puncte slabe

• diferente intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor, mai ales in cazul companiilor bine pozitionate care au iesit din criza cu rezultate financiare in crestere;

• lipsa sau costul ridicat al componentei de leverage (imprumuturi bancare) pentru tranzactii in cazul start-up-urilor si pentru activele imobiliare; o proportie mare de equity cerut de bancile locale in cazul „industriilor noi” (energia regenerabila);

Oportunitati

• o piata mare, cu potential 22 milioane de locuitori;

• o piata dominata de in prezent de cumparatori;

• un potential ridicat de crestere a sectorului serviciilor: 53% din PIB in 2009 in comparatie cu 59% in Cehia si 67% in Polonia;

• pentru investitiile de tip Venture Capital: stimulente fiscale pentru investitorii privati care lanseaza o intreprindere (participatia sa nu depaseasca pragul de 1,25 milioane de euro);

Amenintari

• rata scazuta de crestere a populatiei va genera in viitor o erodare a pietelor de consum;

• migratia fortei de munca specializata in alte piete din Europa;

• piata romaneasca de M&A va fi influentata de deciziile fiscale si economice luate la nivel guvernamental;

Romania a devenit cea mai activa piata din regiune in functie de numarul de tranzactii incheiate anul trecut, cu 106 de deal-uri, fiind urmata de Polonia si Ungaria, cu 91, respectiv 90 de tranzactii incheiate, potrivit Ernst&Young.

2010 a fost un an destul de dificil pentru activitatea de fuziuni si achizitii. Am avut si tranzactii in care partile implicate nu s-au inteles, insa in prezent asteptarile antreprenorilor au ajuns la un nivel rezonabil pentru investitori, iar fondurile de private equity au mai multi bani pentru Romania”, a declarat pentru wall-street.ro Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania.

Cornelia Bumbacea este unul dintre speakerii Conferintei M&A Outlook, cel mai important eveniment despre fuziuni si achizitii adresat antreprenorilor si managerilor din Romania. Vrei sa participi la Conferinta M&A Outlook, editia a III-a? Aplica aici.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri