Istvan Kadar s-a nascut acum 36 de ani la Targu Mures, iar la varsta de 15 ani a plecat cu parintii in Ungaria, unde si-a construit o cariera in asigurari. Dupa doua decenii a ales sa revina in Romania, la conducerea CIG Romania, insa la o distanta de numai doi ani a acceptat o alta pozitie in cadrul grupului. "Ma simt «acasa» si in Ungaria si in Romania", afirma Kadar, intr-un interviu acordat wall-street.ro cu o saptamana inainte de plecarea in Ungaria.
“Pentru mine, ca manager, ziua de lucru este un proces de invatare continua si imi place foarte mult. In fiecare zi se intampla ceva nou. Acum doi ani am fost auditor si realizam audit pe mai multe departamente pe care nu le cunosteam. Si acest lucru insemna un proces de invatare”, a declarat Istvan Kadar (foto), fostul CEO al CIG Romania.

Dupa finalizarea studiilor in Ungaria, el a lucrat chiar de la inceputul carierei sale in asigurari, acumuland o experienta de peste 10 ani. In 2008, desi lucra la o mare companie, managerul a dat curs unei noi provocari in cariera sa, preluand conducerea departamentului de audit intr-o firma nou infiintata.

“M-au sunat cei de la CIG si initial nu mi-au spus despre ce firma este vorba, dar ca vor sa le organizez departamentul de audit. Le-am spus ca «nu». Insa, cand au primit acordul «CSA-ului din Ungaria» sa inceapa activitatea m-au sunat inca o data. Atunci am spus «da» si deoarece puteam sa organizez singur, era un fel de start-up", a povestit Istvan.

Un an mai tarziu, cand CIG Group a decis sa-si extinda afacerile si pe plan mioritic si a fondat CIG Romania, Istvan Kadar a facut un pas si mai mare preluand functia de CEO a sucursalei locale a asiguratorului. "Timp de 20 de ani nu prea am vorbit limba romana in Ungaria si anul trecut cand m-am intors am vorbit mai mult engleza decat romana. Uitasem unele cuvinte".

"Acum spun «acasa» si atunci cand ma duc in Ungaria, dar si cand ma intorc in Romania; sentimentul este acelasi. Am observat, totusi, ca in Romania, in comparatie cu Ungaria oamenii sunt mai calzi si mai deschisi, dar asta poate insemna de multe ori si un dezavantaj", spune Istvan Kadar.

De obicei se trezeste la 7:30 si adoarme nu mai tarziu de ora 2 noaptea. “Daca ma trezesc la 5 dimineata inseamna ca este o problema si sunt foarte stresat”, spune razand Istvan. Intrebat de primele activitati zilnice, el raspunde simplu: cafeaua. "Nu iau micul dejun dimineata, insa am doua mese pe zi, seara si la pranz”.

Programul sau de lucru ia startul la ora 9 si desi locuieste la doar 20 de minute de mers pe jos de birou, utilizeaza cel mai frecvent masina ca mijloc de deplasare. “Am promis sotiei mele ca atunci cand o sa fie frumos afara o sa ma plimb pana la birou. Deja de o saptamana am venit pe jos”.

In ceea ce priveste retelele sociale, Istvan Kadar afirma ca nu este membru Twitter sau Facebook. Unul dintre gadget-urile sale este o agenda electronica pe care o utilizeaza frecvent la birou. In fiecare zi primeste e-mail-uri, insa nu raspunde personal la toate, din lipsa de timp.

"Cand ajung la birou, imi fac timp special pentru cafea. Mai intai scot laptopul din geanta, il pornesc si apoi ma duc la bucatarie pentru o cafea. Cand este gata, pot sa-mi fac timp iar de computer. Dupa ce beau am o lista de taskuri. Daca este insa organizata deja o intalnire, incep cu intalnirea sau deschid lista de «to do» pe ziua respectiva, spune Istvan Kadar.

De asemenea, declara ca nu prea citeste presa, ci doar atunci cand primeste monitorizarea. "Am incercat sa citesc in fiecare zi presa printata dar nu a functionat". Fiind mai familiar pentru el, citeste mai mult presa din Ungaria.

"In medie, am 4-5 intalniri pe zi, inclusiv cu colegii din companie si prefer intotdeauna ca discutia sa fie la obiect si foarte scurta. Ceea ce am sesizat este ca, in general, multi colegi la inceput nu voiau sa ia decizii singuri. Voiau sa aiba intotdeauna aprobare. Le-am explicat ca noi suntem aici intr-un parteneriat, si nu am simtit niciodata ca eu sunt seful si trebuie sa le spun tot ce trebuie de facut. Avem roluri diferite dar cu acelasi scop", explica Istvan Kadar.

Dupa terminarea programului de lucru, Istvan Kadar se intoarce acasa la sotia sa, exceptie facand perioadele in care calatoreste in interes de serviciu. Calatoreste si in interes personal cu familia, dar mai rar si pe perioade scurte. Spune ca ii plac foarte mult si mancarurile romanesti.

"Saptamana trecuta am fost cu sotia in Turcia. Calatorim doar in vacanta mai mult timp. Pana acum doi ani am avut doua concedii lungi, iar anul acesta am o singura calatorie, dar mai scurta. Anul trecut am avut un voiaj mai lung, pentru ca am fost in luna de miere", spune Istvan.

In privinta timpului liber, managerul spune ca isi petrece de multe ori sfarsitul de saptamana realizand picturi si fotografii, fiind inspirat des de calatoriile pe care le intreprinde in Romania alaturi de sotia sa. "Cand a acceptat sa venim (n.r. in Romania) am cumparat o carte despre tara si inca mai avem de vizitat Delta Dunarii si Moldova. In Transfagarasan am fost anul trecut. Sunt si multe orase care-mi plac foarte mult, precum Sibiu, Timisoara".

In pictura a inceput cu o reproducere a unui tablou din opera lui Picasso si a continuat cu reproduceri destul de simple. "Acum vreau sa fac o serie de viori. Le pictez pentru ca imi plac si ma deconecteaza. Totusi, a fost o luna cand am pictat doua tablouri si altadata timp de sase luni nici nu m-am atins de pensula, nu am pictat nimic (vezi galeria foto). Pictez insa ceea ce-mi place, seara sau in weekend".

Sotia sa este atat jurnalist cat si scriitor. A scris si despre Bucuresti un articol in Ungaria, in revista Vilagjaro Utazasi Magazin. "Materialul a fost ilustrat cu poze facute de mine. Tot in acea revista sotia mea a publicat si un material despre Retezat".

Sfatul sau pentru alti managerii vizeaza gandirea si strategia pe termen lung. "Asta le spun si colegilor mei. Sa ne asiguram ca tot ceea ce facem este pe termen lung, mai ales in piata asigurarilor de viata. Nu se poate gandi o strategie sanatoasa decat pe nimim 20 de ani".

Istvan Kadar a acceptat o alta pozitie in cadrul CIG Group, in Ungaria, incepand cu data de 14 mai anul curent, unde se va ocupa de mai multe proiecte la nivelul grupului, dupa o perioada de doi ani petrecuta la conducerea CIG Romania, sucursala locala a asiguratorului maghiar.

O ZI DIN VIATA UNUI MANAGER este un produs editorial exclusiv care prezinta saptamanal viata de business a celor mai puternici manageri din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri