Pretul gazelor livrate companiilor va creste dupa ce Guvernul s-a angajat sa prezinte FMI la inceputul lunii iunie o noua formula de calcul a tarifelor, care sa evidentieze mai bine evolutiile de pe plan international, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Guvernul isi asumase la evaluarea precedenta a FMI ca pana la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de pret bazat pe Costului Unitar al Gazelor (CUG) pana la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici.

Aceasta tinta nu a fost respectata de catre Guvern, astfel ca a fost trecuta ca actiune prioritara in noua scrisoare de intentie si va trebui sa fie indeplinita pana la data board-ului FMI din iunie, a spus Franks.

CUG-ul reprezinta o suma fixa unitara stabilita anual de catre reglementatorul national in energie, care arata gradul de acoperire a costurilor legate de achizitia gazelor naturale de la producatori si sta la baza preturilor pe care le pot solicita distribuitorii.

Potrivit lui Franks, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care va prezenta separat formule de calcul pentru pretul la gaze in cazul consumatorilor casnici pe de o parte si pentru companii, pe de alta parte.

El a aratat ca in diferite perioade ale anului formula actuala ia in calcul pretul intern al gazelor si o medie a pretului international, iar pentru ca ponderea gazelor din extern variaza, costul unitar variaza, de asemenea.

Potrivit datelor ANRE, ponderea cea mai mare a gazelor din import este in lunile de iarna, cand poate ajunge si la peste 40%, insa in lunile de vara se folosesc aproape exclusiv gaze din productia interna.

"Vom incerca sa lucram cu ANRE la o formula care sa echilibreze aceste fluctuatii de pe parcursul anului, iar apoi acest lucru va determina anumite cresteri in preturi, care vor fi necesare. Nu am stabilit inca procentul cu care vor creste aceste preturi, pentru ca depinde de cat de mult echilibru se va gasi in noua formula", a spus Franks.

Oficialul FMI a spus, fara sa mentioneze cifre, ca exista o ajustare semnificativa a preturilor care va trebui efectuata pana in 2015, cand preturile ar trebuie complet liberalizate, in conditiile in care in ultimele sase sau opt luni, preturile internationale au crescut destul de puternic, marind, astfel, decalajul fata de costurile interne.

"Preturile internationale ar putea fi mai stabile in urmatorii ani sau nu. Dar, cu siguranta, procesul de ajustare trebuie sa inceapa acum", a spus Franks.

Anterior, oficialul FMI a declarat ca preturile la gaze vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Franks a adaugat ca este total nerealist sa se creada ca atunci cand preturile internationale cresc, tari precum SUA, Germania si Japonia vor plati mai mult, iar Romania nu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri