Piata farmaceutica, unul dintre putinele domenii din economie care nu a fost afectata de recesiune, va provoca in continuare schimbari de abordare in ceea ce priveste politica de recrutare a companiilor de profil, considera Maria Iordache, director de resurse umane si dezvoltare organizationala al Actavis Romania, subsidiara locala a celui de-al patrulea producator de medicamente generice la nivel mondial.
“Constatam cu totii faptul ca industria farmaceutica globaba in ultimii ani si-a atins maturitatea. Sunt o realitate restructurarile in sistemul de sanatate, trendurile demografice si presiunile economice care afecteaza si vor afecta din ce in ce mai mult companiile farma, nevoite sa-si reorganizeze businessul", afirma Iordache.

De la sfarsitul lui ianuarie 2009 si pana la finele aceleiasi luni din 2011, peste 31.100 de angajati din sanatate si asistenta sociala au iesit de pe piata fortei de munca, adica echivalentul a 4,36% din numarul total de salariati care nu mai fac parte din evidentele Institutului National de Statistica (INS).

In tot acest timp, piata farmaceutica a continuat sa creste. Datele firmei de cercetare IMS Health au aratat ca sectorul a crescut cu 5,6% in primul trimestru, pana la 637 de milioane de euro.

Anul trecut, romanii au cumparat medicamente de 2,28 miliarde de euro, ceea ce a determinat o crestere a pietei cu 19% fata de 2009, peste asteptarile analistilor.

"Nu este o sarcina usoara gasirea unui modelul de business profitabil; este greu sa stii ce sa ajustezi, ce fel de schimbari sa faci si cand sa le faci, dar este cert ca acele companii care vor gasi printre primele raspunsurile la aceste intrebari se vor numara printe castigatori", mentioneaza Iordache.

Reducerea numarul de angajati din sanatate si asistenta sociala a coincis si cu cu scaderea dramatica a castigurilor personalului de profil. Astfel, daca in ianuarie 2009, salariul mediu net era de 1.451 de lei, inceputul lui 2010 aducea o scadere de doar 9 lei a castigului, pentru ca in prima luna din 2011, salariul mediu net sa se plaseze la 1.163 de lei, cu 20% mai putin decat in urma cu doi ani.

Iordache apreciaza ca una "dintre prioritatile companiilor in perioada urmatoare ar trebui sa fie aceea de a schimba profilul oamenilor pe care ii recruteaza".

"Pozitiile de top management cu abilitati in ceea ce priveste managementul schimbarii vor avea un rol important. De asemenea, pozitiile de market access/marketing vor fi nevoite sa se focuseze pe diferentierea valorii produselor, atat la nivel de medic/farmacist, cat si la nivel de pacient. In acelasi timp, pozitia de reprezentant medical cu competente largite va ramine in continuare foarte importanta, si cred ca si pozitiile de business analyst si specialist in patente vor fi din ce in ce mai cautate. Veniturile si atributiile acestor pozitii pot fi diferite in functie de dimensiunile companiei, ale businessului, de numarul de angajati reflectate in studiile de piata", mentioneaza directorul de resurse umane al companiei farmaceutice.

In ciuda unei cresteri ale pietei, anumiti jucatori de pe piata locala au ales sa-si schimbe managementul de la inceputul anului. In aprilie, Agata Jakoncic, country manager in cadrul Merck Sharp&Dohme (MSD) Romania, a fost inlocuita din functie de americanul Steve Warner.

Cu doua luni in urma, Ziarul Financiar a anuntat ca Octavian Iacob si Cezar Zaharia au parasit distribuitorul de medicamente Farmexpert, iar locul lor a fost luat de Iulian Trandafir, care a mai lucrat in companie pana in 2007.

Totodata, la inceputul anului, francezul Pascal Prigent a preluat conducerea GlaxoSmithKline (GSK) Romania, dupa doi ani de mandat al lui Patrick Desbiens, promovat ulterior in cadrul grupului, in vreme ce italianul Luca Visini l-a inlocuit pe lituanianul Arnoldas Doviltis, la conducerea Eli Lilly Romania.

Inlocuirea anumitor executivi din industria farmaceutica a insemnat, in unele cazuri, sfarsitul unor mandate care s-au derulat strict in perioada 2009 – 2010, in care Romania a fost lovit din plin de recesiune, si inainte de care se cautau altfel de specialisti.

"Cred ca pozitiile cu cea mai mare cautare inainte de anul 2008 erau cele de reprezentant medical cu studii superioare in medicina sau farmacie sau product manager, dar si cele care priveau eficientizarea activitatii echipei de vanzari", precizeaza Maria Iordache.

In prezent, eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala are o oferta de 409 joburi pentru cei interesati sa lucreze in industria farmaceutica. Printre companiile care recruteaza se numara Roche - 3 posturi; Krka - 3; Teva Pharmaceuticals - 2 sau Actavis/Sindan - 6. bestjobs si Myjob, care se claseaza pe locul al doilea si al treilea intr-un clasament al celor mai importante site-uri de recrutare din Romania, au o oferta de 402, respectiv 206 posturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri