Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a investit 3,8 milioane de euro pentru pornirea, la finele lunii mai, a primei instalatii de pe platforma petrochimica a rafinariei Apechim, achizitionata de la OMV Petrom (SNP) la inceputul anului trecut, informeaza Mediafax.
"Prin punerea in functiune a acestei instalatii vom reusi sa securizam o parte din alimentarea cu materii prime a Oltchim, si anume aprovizionarea cu propilena pentru propenoxid si oxo-alcooli, precum si aprovizionarea cu propan, care va fi folosit ca materie prima pentru instalatia de piroliza. Acesta este doar un prim pas catre repornirea intregii divizii de petrochimie de pe platforma Arpechim, pe care speram sa o putem realiza in curand", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Roibu a declarat ca investitia totala in repornirea instalatiei se ridica la 3,8 milioane de euro, suma care include lucrarile de retehnologizare, revizie si costurile cu materiile prime.

Pe platforma petrochimica a rafinariei Arpechim sunt 27 de instalatii, niciuna in functiune.

Din 19 mai, Oltchim a pus in functiune rampele de descarcare a materiilor prime si sistemul de facla din complexului petrochimic Pitesti, operatiune in urma careia Oltchim va produce anual 56.000 tone de propilena si propan.

"Integrarea Oltchim cu sursele de materii prime, printre care se numara si platforma de la Arpechim Pitesti, este esentiala pentru profitabilitatea si dezvoltarea acestui mare combinat", a spus Roibu.

Rafinaria Arpechim, aflata in proprietatea OMV Petrom, are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic, prima instalatie fiind inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.

OMV Petrom va inchide, in urmatoarele luni, definitiv rafinaria Arpechim Pitesti si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Compania petroliera a luat aceasta decizie deoarece nu a gasit un cumparator "credibil" care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei.

Dupa ce OMV Petrom a anuntat ca va inchide Arpechim, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei. Pe de alta parte, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, in luna aprilie, ca spera intr-o tranzactionare "in termeni acceptabili" a rafinariei catre Oltchim

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Actiunile Oltchim se tranzactioneaza luni la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,7225 lei pe unitate, in crestere cu 14,86% fata de referinta. Combinatul chimic are o capitalizare de 215,8 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri