Banca Mondiala le-a sugerat autoritatilor romane se lucreze cu firme de head-hunting, care sunt specializate in recrutarea de executivi, pentru a stabili liste cu potentiale pesoane pentru functii de conducere pe criterii profesionale.
Anuntul a fost facut de Alexandru Sandulescu, seful directiei de energie din cadrul Ministerului Economiei .

"Banca Mondiala a sugerat un mod de abordare, o solutie prin care sa angajam companii de head-hunting care, pe baza unor criterii profesionale clare, sa furnizeze liste cu persoane indicate pentru a face parte din Consiliile de Administratie. In urma interviurilor cu reprezentantii statului, se pot stabili cinci sau sapte reprezentanti in Consiliile de Administratie ale companiilor de stat", a spune Sandulescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca pe criteriile stabilite de firmele de head-hunting pot fi alesi directorii generali, care pot fi specialisti fie din compania respectiva, fie din exterior. De asemenea, dupa numirea managementului privat, companiile vor elabora propriile programe de eficientizare.

"Nu exista termene clare, o data la care companiile de stat sa aiba management privat, dar primele companii vor avea un astfel de management pana la sfarsitul acestui an. Se va incepe cu o companie foarte buna si cu una foarte proasta", a adaugat Sandulescu.

Specialistii in head-hunting de pe piata locala sunt dispusi sa-si ofere serviciile pentru imbunatatirea managementului din companiile de stat.

“Cautarea de executivi pentru mediul privat mi se pare o provocare pentru business”, spune Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de consultanta in resurse umane si executive search Kienbaum.

Dragomir a adaugat ca in Germania, tara in care se afla sediul central al companiei, specialistii Kienbaum lucreaza frecvent cu organizatii de mediul privat, cum ar fi universitati sau primarii, care genereaza volume importante pentru businessul de acolo.

Una dintre problemele pe care le-ar putea companiile de head-hunting in recrutarea de executivi pentru institutiile statului ar putea fi reprezentata de veniturile scazute acordate pentru functii de conducere in mediul public.

De exemplu, Liviu Pescarasu, directorul general al CFR Calatori, a inregistrat in 2009 venituri din salarii de 71.079 de lei si venituri din activitati independente de 936 de lei. In total, venitul lunar a depasit cu putin 6.000 de lei, echivalentul a circa 1.420 de euro.

“Salariile acordate in companiile de stat vor trebui corelate cu cele din mediul privat, astfel incat sa poata fi atrasi specialisti din piata”, spune Rudolf Fedorivici, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Advice Human Resources. El mentioneaza ca in mediul privat, pentru pozitii similare celor din sectorul public veniturile lunare pot varia intre 3.000 si 13.000 de euro.

Castigurile head-hunterilor depind si de impactul in business al pozitiei pentru care se recruteaza, precum si de disponibilitatea candidatului de a-si schimba jobul.

Cel mai intalnit mod de tarifare in executive-search este perceperea unui procent din salariul brut anual al managerului plasat. Astfel, head-hunterul poate sa incaseze si 25-30% din salariul brut anual al candidatului.

In conditiile in care veniturile executivilor din sectorul public ar fi corelate cu cele din mediul public, statul ar fi nevoit sa plateasca si 25.000 - 30.000 de euro pentru serviciile firmelor de head-hunting.

“Sunt convins ca statul va putea plati astfel de sume, in conditiile in care plateste deja mai mult pentru servicii de consultanta”, spune Fedorovici.

Pe langa corelarea salariilor din institutiile coordonate de stat cu cele din mediul privat, autoritatile ar putea intampina probleme in atragerea executivilor din mediul de business din cauza coruptiei si a nepotismelor.

“Pentru multi executivi experimentanti din mediul privat institutiile din sectorul public nu au o structura, din cauza coruptiei si a nepotismelor. Veniturile nu ar conta foarte mult pentru oamenii care au valoare. Ei nu sunt interesati neaparat de un domeniu anume, ci de performanta”, mai spune Fedorovici.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, afirma recent ca un numar de 30-40 de companii cu capital de stat, cele mai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului.

Totodata, presedintele Traian Basescu spunea in urma cu doua saptamani ca imbunatatirea managementului in regiile si in societatile de stat este prioritatea zero a anului 2011 si ca, in cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportarii bilantului la Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri