Solutiile propuse de reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) includ promovarea unui sistem de certificare a diferitelor nivele de pregatire in management si incurajarea intrarii tinerilor in antreprenoriat prin programe universitare.
“Romania are, la ora actuala, prea multi manageri si prea putin management. Avem nevoie de sisteme manageriale riguroase si de motivarea salariatilor, dar mai ales de incurajarea educatiei manageriale”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

El a subliniat importanta stabilirii unor criterii de performanta in randul managerilor din Romania, precizand totodata ca “a face management nu inseamna a fi manager”.

“Tinerii cercetatori competenti aleg sa plece din tara, sustinuti de universitatile din strainatate, care le ofera programe competitive si burse. Discreditarea sistemului educational din Romania se intampla si din interior, din pacate. Universitatile de la noi care au profil economic si studii de management ar trebui sa ofere burse de merit celor mai competenti si promitatori tineri, pentru a-i motiva sa ramana in tara, sa ajute mediul de afaceri de aici. Atitudinea unitatilor de invatamant specializat trebuie sa fie proactiva”, a mai spus Nicolescu.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii au sustinut si ideea imprumutarii unor strategii manageriale din est, cu mentiunea ca desi modelul vestic este eficient, nu se aplica in Romania la fel ca in tarile puternic dezvoltate, cum ar fi Germania sau Franta.

“Performantele nu tin doar de pregatirea managerului, ci si de contractele pe care le semneaza cu partenerii de afaceri, de cultura nationala si de relatiile pe care le stabileste cu stakeholderii”, a adaugat Nicolescu.

In mediul de afaceri romanesc exista si puncte forte, nu doar lacune. Un exemplu ar fi performantele atinse in anumite sectoare, cum ar fi comertul si atentia antreprenorilor la tehnologiile performante.

Potrivit studiului publicat de CNIPMMR, sub coordonarea presedintelui organizatiei, managementul din Romania este caracterizat de absenta unor strategii profesioniste privind dezvoltarea economiei, functionalitatea redusa a sistemelor manageriale macroeconomice, imbinarea elementelor manageriale formale cu cele informale si o calitate slaba a politicilor nationale sectoriale.

In lucrarea “Starea de sanatate a managementului din Romania in 2010”, bazata pe chestionarea a 1988 specialisti din domeniu, membrii consiliului propun un set mai amplu de modificari ale strategiei manageriale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri