De ce investeste Massimo Moratti, patronul Internazionale Milano, in proiecte eoliene de milioane in Romania? E simplu: tara noastra urca tot mai mult in topul celor mai atractive state în domeniul energiei regenerabile.
Presedintele FC Internazionale Milano, Massimo Moratti, a declarat ca Saras, companie pe care o conduce, va analiza oportunitatea de a dezvolta in Romania si alte proiecte dupa ce a decis sa investeasca intr-un parc eolian in Dobrogea, anunta Mediafax.

"Proiectul din Dobrogea este la primii pasi, insa dorim sa il incepem cat mai repede. Asta demonstreza ca avem dorinta de a face ceva, altfel nu am fi venit in tara dumneavoastra. Pe masura ce timpul trece, vom vedea ce alte proiecte am putea derula aici", a afirmat Moratti, intr-o conferinta de presa organizata la Ambasada Italiei la Bucuresti, cu ocazia zilei Italiei.

Moratti a precizat ca proiectul eolian din Dobrogea va avea, intr-o prima etapa, o capacitate proiectata de circa 100 MW, care va creste me masura dezvoltarii investitei.

Saras, companie detinuta de familia Moratti si condusa de Massimo Moratti, are in dezvoltare in Dobrogea proiecte de productie a energiei in turbine eoliene de aproximativ 160 MW.

Intrebat daca este interesat de afaceri in zona petrolului in Romania, Moratti a afirmat ca nu exista o astfel de intentie.

Moratti a precizat ca a venit in Romania in interes de afaceri.

El s-a intalnit la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului, Mircea Geoana, si cu ministrul Economiei, Ion Ariton.
Compania Saras detine 15% din capacitatea de rafinare a petrolului din Italia si are activitati si in sectorul gazului natural lichefiat.

De asemenea, Saras detine capacitati de productie a energiei electrice care livreaza o cantitate de 4 TWh pe an, echivalentul a 7% din productia anuala a Romaniei, precum si fabrici de productie a biodieselului cu o capacitate de 200.000 de tone.

Romania, tot mai atractiva pentru investitorii in regenerabile

Romania a urcat doua pozitii, pe locul 21, intr-un clasament al celor mai atractive 35 de state in domeniul energiei regenerabile, realizat de compania de consultanta Ernst&Young.

In raport se arata ca Romania a castigat un punct in indicele general pentru energie regenerabila, care a urcat astfel la 44 de puncte, in conditiile in care capacitatea instalata de energie eoliana se va dubla pana la sfarsitul acestui an, la 1 gigawatt.

Compania spaniola Iberdrola urmeaza sa construiasca in Romania cel mai mare parc eolian terestru la nivel mondial, care, dupa finalizare, va avea o capacitate de 1,5 gigawati. Parcul din Dobrogrea urmeaza sa fie construit in mai multe etape, in perioada 2011-2017.

In domeniul energiei eoliene, Romania a avansat sase pozitii in clasament, pe locul 18.

In cazul energiei solare, Romania a coborat doua locuri, pe pozitia 24.

Clasamentul este condus de China, Statele Unite si India.

Intre tarile din sud-estul Europei, Grecia ocupa pozitia a 10-a, Polonia este pe 14, iar Bulgaria, intrata pentru prima oara in top, pe 32.
Potrivit raportului, ultimele cateva luni au fost nu doar tumultoase in Orientul Mijlociu si nordul Africii, ci si confuze pentru pietele energiei regenerabile, atentia fiind din nou indreptata spre securitatea livrarilor de energie si instabilitatea pretului petrolului.

Daunele produse la centrala nucleara de la Fukushima de cutremurul si tsunamiul din Japonia maresc totodata interesul pentru sursele de energie regenerabila.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri