Compania suedeza de investitii Oresa Ventures estimeaza ca va finaliza pana la sfarsitul anului doua achizitii in Romania, in valoare totala de peste 30 milioane de euro, si nu se asteapta pentru urmatorii trei ani la o reducere a portofoliului detinut pe piata romaneasca, informeaza Mediafax.
"Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa facem cel putin doua deal-uri", a declarat pentru Cornel Marian (foto), managing director al Oresa in Romania. El a precizat ca respectivele operatiuni se afla in faza unor negocieri avansate, fara sa ofere detalii privind domeniul de activitate al firmelor vizate.

Suma pe care o va plati Oresa pentru cele doua achizitii va depasi 30 milioane euro, potrivit reprezentantului companiei de investitii.

Producatorul de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate, controlat de Oresa, a anuntat la finele lunii mai ca a achizitionat fabrica de elemente prefabricate din beton G&D Teius, judetul Alba, pentru patru milioane euro, urmand sa investeasca in extinderea gamei de produse alte doua milioane euro. Aceasta este prima preluare realizata de Oresa in Romania in ultimii ani.

Compania a achizitionat in 2008, pentru 32,5 milioane de euro, sucursalele Somaco de la Adjud, Buzau si Roman, reunite ulterior in cadrul companiei Somaco Grup Prefabricate.

Oresa a anuntat in februarie 2009 ca si-a majorat la 100% participatia la Fabryo, achizitionand 15% din actiuni de la fondatorul producatorului de vopsea, Daniel Guzu, care prin tranzactia respectiva a preluat detinerea Oresa, de 49%, la producatorul de profile metalice si adezivi Bau Profil, in prezent Duraziv.

"Odata ce am intrat intr-o companie sau o industrie, incercam sa crestem business-ul respectiv si organic si prin achizitii", a spus Marian, precizand ca Oresa este foarte interesata sa-si consolideze portofoliul din domeniul materialelor de constructii din Romania.

El a afirmat ca Oresa s-a concentrat in ultimii ani pe portofoliul existent, care cuprinde, pe langa cei doi producatori de materiale de constructii, brokerul de credite Kiwi Finance.

Potrivit sursei citate, preturile cerute de proprietarii de companii sunt inca mari, iar asteptarile vanzatorilor ridicate, tinand cont de potentialul de crestere al pietelor pe care activeaza.

"Asteptarile vanzatorilor sunt inca mari, comparativ cu potentialul de crestere pe care-l vedem acum, pentru urmatorii 3-5 ani. Cei care au trecut recesiunea pana la faza la care am ajuns (...) si care nu sunt obligati sa vanda, dintr-un motiv sau altul, nu vand. De asta nici nu sunt tranzactii. Piata de M&A (Mergers&Acquisitions, fuziuni si achizitii, n.r.) e la pamant", a spus reprezentantul Oresa.

El a precizat ca pentru fiecare investitie compania analizeaza circa 100 de optiuni, iar domeniile principalele de care este interesata sunt materiale de constructii, servicii financiare sau de sanatate. Fondurile de investitii in general sunt interesate in Romania si de retail si energie.

Romania este o piata strategica pentru Oresa, atat datorita potentialului de crestere, cat si pozitiei companiei de investitii in piata, a spus Marian.

"Nu vad un exit in trei ani de-acum inainte din niciuna din firmele noastre", a adaugat el.

Oresa Ventures este o companie suedeza de investitii, focalizata pe investitii private, care activeaza in Romania si in Europa Centrala si de Est din 1995.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri