In vreme ce reformele regionale au reprezentat intotdeauna o tema complexa de discutie, datorita multitudinii de actori implicati, este evident ca Romania nu este capabila, in acest moment, sa-si foloseasca intregul potential competitiv, din cauza mai multor factori, apreciaza Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney, una dintre cele mai importante firme internationale de consultanta manageriala.
“In primul rand, administratiile locale sunt mult prea complexe in raport cu regiunile din care fac parte, precum si cu bugetele alocate. Ceea ce arata ca Romania este neperformanta in acele zone unde cooperarea regionala este cruciala. Si aici pot fi date cate exemple cunoscute precum infrastructura, programele pentru stimularea investitiilor greenfield sau atragerea fondurilor europene. Daca ne gandim la partile care, in ultimii ani, au fost transferate catre administratiile locale, cum ar fi invatamantul sau sanatatea, o reforma regionala va asigura ca acestea vor fi administrate cu profesionalismul, abilitatile, experienta si resursele finaciare necesare”, afirma Weiss.

El adauga ca, avand in vedere limitarile bugetului public in raport cu nevoile cruciale ale populatiei, sinergiile create in urma reformei regionale ofera singura parghie de economisire in afara de reducerea nivelului serviciilor furnizate catre cetateni.

Daca se iau in calcul diferentele dintre costul vietii in Romania si gradul variat de dezvoltare la nivelul tarii, o reforma regionala va duce la evitarea constituirii unor <<zone economice locale supraincalzite>>, asa cum se intampla in anii de boom 2005 – 2008. O reforma va ajuta Romania sa asigure o armonizare mai buna a diferentelor regionale si, prin urmare, sa-si intareasca regiunile”, mai spune Weiss.

Mai mult, reforma regionala este extrem de intarziata si reprezinta un pas crucial in drumul transformarii pe care trebuie sa-l urmeze Romania pentru a-si intari atat nivelul competentei la nivel regional, cat si actractivitatea internationala, in timp ce iau masuri pentru reducerea complexitatii administrative care functioneaza in prezent dupa niste standarde neancorate in realitatea actuala.

Weiss apreciaza ca, in contextul alegerilor de anul viitor, acesta reprezinta ultimul moment oportun pentru ca Romania sa treaca la o transformare, fara a neglija mai multe aspecte, care, prin nerespectarea lor, ar putea duce la esuarea procesului sau la aparitia unui dezavantaj major pentru Romania.

Autoritatile ar trebui sa se asigure ca locuitorii inteleg atat cerintele, cat si beneficiile procesului transformational.
Totodata, reprezentantii statului ar trebui sa pregateasca o schita a regiunilor pentru a accelera o implementare eficienta si pentru a se asigura ca noul model regional consolideaza sau inlocuieste modelul actual.

“De asemenea, ar trebui identificate in mod sistemic sinergiile locale si asigurat ca beneficiile sunt masurabile si ca nu se pierd in timpul implementarii. Mai mult, cele mai bune practici ar trebui protejate si uniformizate la nivel regional pentru ca nu intotdeauna orasele mari sunt cele mai eficiente. Nu in ultimul rand, ar trebui asigurat un project management eficient pentru ca transformarea regionala va fi cea mai importanta mutare politica a Romaniei de la intrarea in Uniunea Europeana. Romania nu isi poate permite ca reforma sa fie implementata doar in anumite parti ale tarii”, precizeaza Weiss.

Multe dintre companiile de pe piata locala, daca nu toate, si-au impartit deja businessul in jurul catorva regiuni importante la nivel national, pentru a putea gestiona mai bine evolutia si dezvoltarea organizatiilor.

“Reorganizarea administrativa la nivelul zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov va stimula cresterea investitiilor in zonele limitrofe si nu numai, fapt ce va avea un efect pozitiv asupra businessului companiei noastre”, spune Eduard Macarescu, director de operationi in cadrul subsidiarei locale a producatorului austriac de placi ceramice Lasselsberger.

In prezent, Muntenia si Transilvania sunt regiunile care atrag cele mai mari achizitii pentru placarea de locuinte noi cu gresie si faianta, in timp ce Moldova este regiunea in care majoritatea placarilor se face in locuinte vechi care nu au fost dotate pana in acest moment cu placi ceramice.

“In perioada 2008-2009 vanzarile in regiunea Moldovei s-au majorat cu aproximativ 5%, ajungand în 2010 la 21% din totalul afacerilor companiei. In ceea ce priveste Muntenia, cresterea din 2008 pana in 2010 a fost de 3%, ponderea fiind de 29% la sfarsitul anului. Pentru anul in curs estimam cresterea vanzarilor in aceste regiuni”, mai spune Macarescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri