“Cand mi-am intalnit predecesorul, el mi-a spus: «Stii ce-mi place la Romania? Nicio zi nu este la fel». Apoi mi-a zis ca daca e ceva ce nu-mi place, sa am putina rabdare, ca sigur acel ceva se va schimba”, spune amuzat Pascal Prigent, directorul general al companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) Romania, referindu-se la piata locala.
Francezul Pascal Prigent (foto) lucreaza in industria farmaceutica de 18 ani, dintre care 15 i-a petrecut in cadrul unei alte companii, Eli Lilly, in Franta, SUA si in Chile. Apoi, in decembrie 2010, a fost recrutat de GSK pentru a se ocupa de filiala din Romania.

La sase luni de la sosirea la carma GSK Romania, Prigent ii da dreptate lui Desbiens. “Nicio zi nu seamana cu alta”, spune managerul care creioneaza, totusi, agenda unei zile obisnuite de lucru.

Ziua de munca incepe devreme, de la 6 dimineata, atunci cand Prigent porneste din locuinta din Pipera spre locul de munca aflat in Piata Operei, unde ajunge in jurul orei 7, printre primii din cladire.

“Fac asta ca sa evit aglomeratia si pentru ca daca ajung mai devreme reusesc sa castig putin timp pentru mine”, povesteste directorul general. Intre 7 si 8 jumatate, atunci cand incep sa soseasca si restul angajatilor, Prigent isi citeste, in primul rand, e-mail-urile, care nu sunt deloc putine, in jur de 150 pe zi, iar mai apoi se pune la curent cu stirile internationale si locale. Recunoaste ca este un cititor fidel al cotidianului francez Le Monde, inca de pe vremea cand se afla in Paris si circula cu metroul, dar ca acum prefera presa in format electronic.

O data pe saptamana, dimineata, timp de o ora si jumatate, Prigent ia lectii de limba romana. Spune ca nu simte un impuls foarte puternic sa invete pentru ca aici toata lumea stie limba engleza. “Cand eram in Chile, foarte putini stiau engleza, chiar si cei care-mi raportau direct nu o vorbeau. Aici, insa, toata lumea vorbeste engleza, de la taximetristi, pana la vanzatoarea de la Mega Image”, explica Prigent.

In jurul orei 10, incep sedintele – la birou, cu sefii diverselor departamente, ori pe teren, acolo unde Prigent se intalneste cu clienti, experti, reprezentanti ai autoritatilor sau medici. “Apoi ma intorc la birou si incerc sa-mi termin cat de curand treaba, ca sa am timp si pentru activitatea de la AmCham (Camera de Comert Americana in Romania – n. red.) si de la ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente – n. red.)”, adauga seful GSK Romania.

Ziua de lucru se termina “relativ devreme”, in jurul orei 18.00. “Am luat aceasta decizie acum ceva vreme, cand m-am decis ca vreau sa-mi vad copiii. Bineinteles, daca este o urgenta, raman pana mai tarziu, dar in general incerc sa mentin un echilibru intre munca si viata personala”, subliniaza directorul general al companiei farma.

Pascal Prigent, 43 de ani, este casatorit si are trei copii. S-a mutat in Romania impreuna cu familia, iar copiii invata la Scoala Americana. “La inceput, copiilor le-a parut rau ca si-au lasat prietenii din Miami, Santiago ori Paris, dar acum s-au acomodat”, adauga managerul.

Despre romani, Prigent spune ca sunt foarte prietenosi in comparatie cu parizienii, care sunt mai reci. “Cand am ajuns aici, toata lumea ma intreba ce parere am despre Romania. (…) Nu sunt sigur de ce, dar oamenii au un complex de inferioritate in ceea ce priveste tara lor. In multe tari, oamenii sunt mandri de patria lor”, mai spune managerul. Pasionat de cross, Pascal Prigent a participat deja la o serie de competitii organizate in tara, ocazie cu care a reusit sa viziteze mai multe orase din Transilvania in special.

Romania are multe de oferit din punct de vedere turistic, Transilvania este frumoasa. Am fost in Sibiu, Sighisoara, Brasov, Moeciu, Tusnad, chiar si in Delta Dunarii”, incheie Prigent.

GSK este unul dintre jucatorii de top din piata farmaceutica internationala, dar si romaneasca. In Romania, compania este importator si producator de medicamente (prin fabrica Europharm din Brasov), precum si distribuitor (Europharm Distributie).

In 2010, GSK Romania a inregistrat, fara a lua in calcul activitatea de distributie, vanzari de 137,1 milioane de euro. Pentru anul acesta, estimarile merg pe varianta unui avans al incasarilor in ritm cu piata care ar putea raporta o crestere de 7%, pana la aproape 11 miliarde de lei, potrivit companiei de cercetare IMS Health.

O ZI DIN VIATA UNUI MANAGER este un produs editorial exclusiv care prezinta saptamanal viata de business a celor mai puternici manageri din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri