Tinerii de 14 - 18 nu mai au repere in societatea romaneasca la care sa se raporteze, astfel ca incearca sa gaseasca notiunea de leadership in interiorul familiei.
“Pentru cei de 14 -18 ani, liderul este adesea asimilat cu mama, tatal si eventual, o alta ruda. Acest lucru se intampla pentru ca ei nu mai au repere si au fost tentati sa se refugieze in oamenii care nu i-au dezamagit”, spune Alexadru Gorun, director executiv si vicepresedinte al fundatiei Leaders, o organizatie non-guvernamentala care dezvolta programe de leadership pentru tineri.

Programele pe care le deruleaza anual fundatia se adreseaza tinerilor cu varste de 14 - 18 ani, 18 - 25 de ani si 25 - 35 de ani. In cadrul cursurilor, participanti ajung sa ia contact cu oameni de afaceri sau antreprenori cunosti din mediul de business local, precum si cu seniori din alte zone de activitate, cum ar fi teatru, cultura sau armata.

In programul destinat tinerilor pana in 18 ani, care dureaza doua zile, participantii invata notiuni teoretice si practice de leadership.

“Din cate am observat pana acum de la cursurile pe care le-am tinut, tinerii de 14 -18 ar trebui sa se agite mai mult, pentru a avea acces la oameni ce le pot deveni modele. Nu mi se pare o problema in a-l vedea pe tatal lor ca pe un lider, dar ar trebui sa caute si in alte parte modele etice”, apreciaza Gorun.

Spre deosebire de liceeni, tinerii de 18-25 sunt mult mai obisnuiti cu notiuni ca “leadership” si “lider” si au deja format cultul modelului.

“Cei pana in 25 de ani stiu impecabil teoria. Poti sa porti discutii foarte interesante despre lideri, insa le lipseste practica”, precizeaza Gorun.

Cei mai admirati lideri de catre tinerii de 18 - 25 de ani care au urmat pana acum cursurile fundatiei sunt Nelson Mandela - fost presedinte sud-african si una dintre cele mai importante personalitati ale secolului trecut si Raed Arafat - subsecretar de stat in ministerul Sanatatii.

Nu doar tinerilor de pana in 25 de ani le lipseste practica de lideri, ci si celor de 25 - 35 de ani.

“Notiunile se cunosc, insa este mai greu cu practica. De exemplu, cei care lucreaza pe un post de manager si nu numai stiu ca, de exemplu, trebuie sa dea feed-back colegilor, notiune pe care au invatat-o anterior, dar le este dificil sa transpuna in realitate ceea ce stiu in teorie”, subliniaza Gorun.

Oficialul fundatiei este de parere ca un lider sa formeaza, se educa si se dezvolta pe parcursul intregii vieti.

“Daca liderii ar fi nativi, atunci noi, ca organizatie, nu am mai avea niciun rol. Un lider se creeaza, prin educatie si dezvoltare personala”, spune Gorun.

Liliana Solomon, fosta sefa a operatorului de telefonie mobila Vodafone Romania, actualmente director de operatiuni pe Europa in aceeasi companie, Marius Ghenea - fondatorul PC Fun, Mihai Tudor - director general pentru IBM Europa de Sud-Est, Mihai Rohan - presedintele Consiliului de Administratie al Carpatcement Holding, Marcel Iures - actor sau Maia Morgenstern - actrita sunt cativa dintre cei care i-au invatat leadership pe cei peste 7.000 de tineri care au absolvit pana in prezent unul din cursurile fundatiei.

“Tinerii care vor sa incerce mediul de business local au doua variante: fie sa faca parte intr-o companie, de preferat una multionationala, fie sa se lanseze intr-un business antreprenorial. Perceptia celor de 25 de ani asupra mediului de afaceri este una optimista vizazi de sansele lor de reusita in cariera, in timp ce tinerii peste 25 de ani tind sa analizeze mai mult contextul”, afirma Alexandru Gorun.

Aproximativ 60% dintre tinerii de 18 - 25 de ani care au absolvit cel putin unul din programele fundatiei vor sa plece sa studieze in strainate, printre destinatiile favorite fiind tarile dezvoltate din Uniunea Europeana.

“Perceptia tinerilor vizavi de sansele lor de a patrunde pe piata fortei de munca sunt legate de performanta. Absolventii nostri sunt oameni care sunt dispusi sa caute cea mai buna oportunitate pentru cariera lor, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa astepte mai mult”, mai spune Gorun.

Fundatia fost infiintata in anul 2000 de catre Ovidiu Bujorean, plecat in SUA din 2005, alaturi de nume ca Marius Decuseara-Brandenburg - country manager al grupului de firme cu activitati in industria trainingului Trend Consult sau Cosmin Alexandru - managing partner B&P Brandivia, o companie care ofera servicii de consultanta strategica de comunicare si marketing.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri