Si-a dorit sa devina avocat inca din perioada copilariei, atunci cand era "avocatul tuturor". "Incercam sa iau apararea si sa gasesc argumente prin care sa ii scap de situatii neplacute". Cristian Petre, 39 de ani, senior partner in cadrul casei de avocatura Danila, Petre & Asociatii, a acceptat sa descrie pentru wall-street.ro cum arata o zi obisnuita din viata sa de avocat.
Agenda avocatului cuprinde zilnic intalniri, sedinte, e-mail-uri si uneori calatorii in tara sau in strainatate. Chiar daca programul de lucru nu este unul "standard", ci destul de variat, Cristian Petre isi face timp si pentru lectura, pentru a cina cu prietenii sau familia, dar mai ales pentru sport.

"Sunt importante, in primul rand, intalnirile cu clientii si deplasarile, deoarece activitatea de avocat nu-mi permite sa stau pe un scaun sa dactilografiez sau doar sa citesc. Insa intotdeauna imi fac timp sa trec si pe la birou, indiferent de cate intalniri am", descrie avocatul.

Ziua de lucru: Niciodata nu stii cand se termina

In general, se trezeste devreme la ora 7 si isi incepe ziua cu exercitii fizice la sala. Sesiunea de exercitii fizice este completata apoi de micul dejun si in mod normal, Cristian Petre ajunge la birou la ora 9, unde "bea o cafea si fumeaza o tigara", se uita pe e-mail-uri si acorda atentie listei de task-uri zilnice. In weekend, isi incepe ziua mai tarziu.

Despre timpul petrecut la birou si intalniri, avocatul spune ca sunt zile in care la ora 19 se indreapta spre acasa, dar sunt si zile in care de obicei pleaca din firma si la 2 noaptea. "Depinde de program si de activitatile pe care trebuie sa le indeplinim. Niciodata nu stii cand se termina".

Un lucru important pe agenda avocatului este revista presei, in special cea din Romania, iar in ceea ce priveste activitatea sa pe retele sociale online, Cristian Petre afirma ca nu este membru Twitter sau Facebook.

"Primul lucru pe care-l citesc este raportul de monitorizare a presei, nu mai mult de 20 de minute. Dupa aceea, verific e-mail-urile pentru ca pot fi unele venite peste noapte cu solicitari ale clientilor din alte colturi ale lumii. Dupa aceea, particip la o mica sedinta cu partenerii".

In acelasi timp, spune ca ii face placere sa asculte muzica in timp ce citeste, dar intotdeauna in surdina, sau sa aprinda o lumanare parfumata la birou. Pentru stiri si email-uri atunci cand se afla pe drum, are intotdeauna la indemana un Nokia N8 si un iPad.

Intalniri de dimineata pana seara

Pentru fiecare dosar, de consultanta sau de instanta, pe care il are de rezolvat avocatul spune ca sunt mai multe etape de parcurs. "In primul rand, se face un studiu al cazului pentru evaluarea sanselor de castig si a volumului de munca implicat. Dupa aceea, solicitam o intalnire cu clientul si cu toti factori implicati in cazul respectiv, pentru a avea discutii in care sa ne lamurim asupra dosarului si incepem sa pregatim documentele necesare".

De aceeea, fiecare zi a sa este impartita intre multe intalniri importante. "Pot avea de dimineata pana seara intalniri. De durata fiecarei intalniri in parte, depinde si numarul lor zilnic". De asemenea, si deplasarile in strainatate ale avocatului sunt in functie de necesitatile clientilor, mai ales in Moldova si Bulgaria unde casa de avocatura are incheiate parteneriate. "In ultima vreme, deplasarile nu mai sunt atat de dese pentru ca utilizam foarte mult Internetul. Realizam si conferinte telefonice".

Alaturi de familie, ii place sa calatoreasca in Italia si sa viziteze in special Roma si Florenta, fiind atras de obiectivele turitice si viata cotidiana. “Italienii au o anumita relaxare pe care nu gasesti la alte popoare. Mai ales in sudul Italiei, exista o dezinvoltura extraordinara a oamenilor. Am convins si o parte dintre colegi sa calatoreasca in Italia", povesteste Cristian Petre.

Momentele de relaxare

Seara, cand programul de lucru ii permite, inainte de a ajunge acasa, obisnuieste sa mearga la inot, pentru relaxare, avand in vedere presiunea zilnica la care este supus permanent. Dupa aceea isi petrece timpul cu familia, fie la un restaurant, fie in parc, daca nu mai sunt alte intalniri cu clientii.

In afara de sala si inot, in vacante avocatul practica si ski, dar este pasionat si de ATV-ul extrem. "In Romania avem trasee extrem de interesante si destul de grele. Ne strangem toti prietenii cu ATV-uri si parcurgem trasee montane cu grade diferite de dificultate in functie de cei care ne insotesc". In ceea ce priveste cartile, avocatul se arata pasionat de lectura de dezvoltare personala si de filosofie.

Pentru Cristian Petre, biroul ideal trebuie sa fie cald si primitor. De aceea, povesteste el, atunci cand si-a ales biroul de la etajul patru din cladirea de pe strada Bucur din Capitala a avut in vedere sa fie cat mai luminos. De asemenea, privelistea imbina cladirile de acum 100 de ani si constructiile noi.

"De la fereastra biroului pot admira vechile case boieresti cu grajduri, dar si cladirile construite in ultimii 10 ani. In plus, este foarte mult verde si acest lucru ma linisteste. Avem si o terasa in cladire unde ne putem retrage seara daca timpul ne permite", a adaugat Cristian Petre.

Cine este Cristian Petre

Cristian Petre este partener al casei de avocatura Danila, Petre & Asociatii (DPA) incepand cu anul 2003. Printre realizarile sale se numara cea de coordonator legal al achizitiei site-ului Autovit.ro de catre Naspers, al proiectelor de finantare internationala Unicredit Lesing Corporation catre Mazda Corporation si BMW Bavaria, precum si de coordonator legal al intrarii pe piata din Romania a grupului Naandanjain Irigation.

Din 1996 si pana in prezent este avocat al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, membru al Baroului Bucuresti si al Uniunii Internationale a Avocatilor Paris, iar in perioada anilor 2000 - 2005 a fost avocat asociat al Asociatiei Barourilor Americane - Chicago.

O ZI DIN VIATA UNUI MANAGER este un produs editorial exclusiv care prezinta saptamanal viata de business a celor mai puternici manageri din Romania.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri