Schimbarile pe care Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vrea sa le aduca legii de promovare a energiei regenerabile (220/2008) vor pune in pericol investitii de cel putin 5 miliarde de euro, sustin membrii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).

Proiect OUG

“Schimbarile pe care ANRE le vrea in Legea 220/2009 (...) vor face imposibila exploatarea potentialului imens al Romaniei din domeniul eolian. Companiile membre ale asociatiei, care au in plan investitii de circa 5 miliarde de euro in perioada 2011-2013, pot ajunge sa stopeze proiectele din cauza lipsei de predictibilitate si, implicit, de finantare”, a declarat Dana Duica, directorul executiv al AREE, intr-un comunicat de presa.

ANRE propune, printr-o Ordonanta de Urgenta, monitorizarea producatorilor si reducerea numarului de certificate verzi (vezi documentele anexate). “Schimbarea schemei de suport poate aparea mult prea devreme pentru o industrie aflata la inceputurile ei in Romania. Acest fapt va induce o incertitudine ce determina nebancabilitatea proiectelor regenerabile”, potrivit reprezentantilor AREE.

Potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalati, iar in prezent capacitatea a ajuns la circa 550 MW, zona "fierbinte" a investitiilor in vant fiind Dobrogea. La finele lui 2009, Romania avea o capacitate de doar 14 MW eolieni instalati.

[Citeste si: Cum trebuie sa arate un proiect de vant pentru a fi bancabil?]

Companiile membre ale asociatiei cer indicarea unei date inainte de care nu vor fi operate modificari ale schemei, in conditiile in care bancile, pentru a acorda imprumuturi, trebuie sa aiba o baza solida pentru planul de finantare.

“Desi procesul birocratic este greoi si lung, ANRE vrea sa oblige companiile sa notifice individual capacitatile de peste 125 MW, fapt ce pericliteaza realizeaza numeroaselor proiecte mare”, a mai spus Duica, adaugand ca niciun alt stat membru nu mai aplica aceasta prevedere.

Potrivit acesteia, Autoritatea intentioneaza sa schimbe si regulile privind accesul prioritar si dispecerizarea in retea a energiei electrice din surse regenerabile, prin luarea in calcul a unui acces garanta in loc de unul prioritar si dispecerizare cu prioritate.

“Este cruciala pentru investitiile din domeniu eliminarea definitiei de acces garantat si aplicarea accesului prioritatr si a dispecerizarii cu prioritate a tuturor producatorilor de energie verde”, a apreciat sefa AREE.

Asociatia Romania pentru Energie Eoliana a fost infiintata in 2008 si are 91 de companii membre cu interese in industria eoliana din Romania. Din asociatie fac parte atat producatori si dezvoltatori de proiecte eoliene, cat si consultanti, case de avocatura sau banci

Pe aceeasi tema:

Haosul legislativ sufla investitorii in energie eoliana in afara Romaniei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri