Producatorul de structuri pentru aeronave de mari dimensiuni Premium Aerotec, parte a concernului european EADS, a inaugurat saptamana aceasta fabrica de la Ghimbav, judetul Brasov, investitie care se cifreaza la 40 de milioane de euro.

Unitatea de productie a componentelor pentru aeronave, desfasurata pe o suprafata de 60.000 de metri patrati, a inceput sa functioneze la sfarsitul anului trecut, atunci cand s-a incheiat prima faza de constructie, demarata in mai 2010.

In martie 2011 a inceput cea de-a doua etapa a constructiei, care a fost finalizata luna aceasta. Dezvoltarea productiei va continua pana la sfarsitul lui 2012, atunci cand unitatea va numara 550 de angajati.

In prezent, in uzina din Ghimbav lucreaza 260 de salariati. Componentele produse aici vor fi folosite la asamblarea aeronavelor Airbus din familiile A320, A330 si A380. Producatorul de aeronave Airbus este parte a grupului EADS.

Romania este de importanta strategica pentru noi. (…) Vrem sa identificam si alte proiecte alaturi de Guvern”, a declarat Louis Gallois, presedintele Consiliului de Administratie al EADS, prezent la deschiderea fabricii.

Oficialul a explicat ca Romania este o tara-cheie pentru concern, ea fiind una dintre putinele state ale Europei Centrale si de Est care are o industrie aerospatiala si de aparare semnificativa. “In afara de Germania, in Romania am investit, in ultimii ani, cel mai mult dintre tarile europene. Vrem sa mentinem acest impuls si sa identificam, impreuna cu Guvernul roman, proiecte noi, comune“, a subliniat Gallois.

La randul sau, premierul Emil Boc a declarat ca fabrica de la Ghimbav este un proiect major de investitii pentru Romania si Brasov. "[Fabrica] este confirmarea faptului ca Romania e o tara in care se poate investi“, a spus premierul.

Potrivit acestuia, compania germana s-a achitat “milimetric” de obligatiile contractuale, iar Guvernul roman i-a acordat deja 4-5 milioane de euro din ajutorul de stat cifrat la 19 milioane de euro. Cat despre proiectele viitoare ale Guvernului in colaborare cu EADS, Boc a raspuns ca acestea vor fi precizate la momentul respectiv.

De la debutul productiei si pana in prezent, in fabrica din Ghimbav au fost realizate 180.000 de componente, 23.000 de profile si 45.000 de ansambluri. “In curand, vom ajunge la o productie de 1,3 milioane de componente pe an”, a anuntat Dieter Meiners, administrator al Premium Aerotec si presedintele Consiliului de Administratie al filialei locale.

Premium Aerotec GmbH are peste 7.000 de angajati si a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro. Compania mai are alte patru fabrici in Germania - la Angsburg, Bremen, Nordenham si Varel. Activitatea de baza o constituie dezvoltarea si producerea de structuri compozite aerospatiale din metal si fibre de carbon, precum si a dispozitivelor si sistemelor de fabricatie aferente.

Grupul EADS mai este prezent pe piata locala prin Eurocopter (companie de mentenanta a elicopterelor, detinuta in proportie de 49% de catre IAR Brasov) si prin Cassidian, companie care a dezvoltat proiectul de securitate a frontierelor. In 2010, grupul EADS (compus din diviziile Airbus, Astrium, Cassidian si Eurocopter) a generat venituri de 45,8 miliarde de euro si a inregistrat un numar de 122.000 de salariati la nivel global.

Sursa foto: www.premium-aerotec.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri