Grupul italian Enel evalueaza la 388 milioane euro participatiile de cate 23,57% din actiuni detinute de statul roman, prin Electrica, la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, companiile care inglobeaza activele si operatiunile fostei Electrica Muntenia Sud, informeaza Mediafax.
Electrica Muntenia Sud a fost preluata de Enel in 2008 si divizata in doua companii, pe tipuri de activitate. Enel a transferat la sfarsitul anului 2009 activele si operatiunile din Romania catre compania Enel Investment Holding, inregistrata in Olanda.

Electrica mai detine 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia.

Potrivit contractului de privatizare incheiat cu Enel, Electrica are optiunea de vinde catre grupul italian, pana la finele acestui an, actiunile inca detinute la cele doua companii. Pachete reprezentand cate 10% din titlurile celor doua companii sunt rezervate angajatilor Electrica, care pot exercita optiunea de cumparare in fiecare an in perioada 2009-2012, intre 1 iulie si 31 decembrie, intr-una sau mai multe transe.

Enel Investment Holding estimeaza, intr-un raport, ca valoarea pachetului de 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia este de 330 milioane euro, in urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie.

In cazul Enel Energie Muntenia, compania considera ca ar avea de dat 58 milioane euro pe participatia de 23,57% detinuta inca de Electrica, fata de 48 milioane euro la finele anului trecut.

In luna aprilie a anului trecut, Executivul estima ca din vanzarea unor pachete de cate 13,57%, din participatiile detinute de Electrica la cele doua companii, ar obtine 93,1 milioane lei (22,6 milioane euro la cursul de atunci) de la Enel Energie Muntenia si 683,3 milioane lei (165,8 milioane euro) de la Enel Distributie Muntenia.

Astfel, Enel evalueaza Enel Distributie Muntenia la 1,4 miliarde euro, iar Enel Energie Muntenia la 246 milioane euro. Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Giurgiu si Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienti.

Grupul italian a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Grupul italian a derulat si o majorare de capital in valoare de 425 milioane de euro, ajungand la o participatie de 64,4%. La sfarsitul anului 2009, pretul a fost ajustat in sus cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Enel este prezent pe piata romaneasca a distributiei si furnizarii de electricitate din anul 2005, cand a cumparat filialele Electrica Banat si Dobrogea. Cele doua companii au fost preluate la pachet de la statul roman pentru 127,4 milioane euro.

Enel opereaza si in sectorul energiei regenerabile din Romania, prin compania Enel Green Power, si este actionar minoritar si la EnergoNuclear, compania care contruieste reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri