"In mod cert, privatizarea Romgaz nu va arata ca privatizarea Petrom", afirma recent ministrul Economiei, Codrut Seres. Desi nu se cunoaste inca modul in care statul va renunta la cele peste 51% din actiunile Romgaz, una dintre cele mai importante companii care se mai afla in portofoliul statului, un lucru e cert: ele nu vor fi vandute unui investitor strategic, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, decizia a fost aprobata in sedinta de vineri a Executivului, pe baza unui memorandum prezentat de Ministerul Economiei si Comertului, din care rezulta ca varianta privatizarii Romgaz Medias cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman.

Guvernul a decis ca procesul de restructurare si privatizare a companiei sa se deruleze pe baza propunerilor pe care consultantul le va prezenta in termen de sase luni. Procesul de selectie a consultantului a fost castigat de consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston (care a participat si la privatizarea Petrom), Linklaters si FRAI.

Romania sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte

In contextul in care tensiunile pe piata energetica mondiala sunt tot mai mari, privatizarea principalului producator de gaze naturale din Romania trebuie facuta cat mai atent cu putinta. La inceputul anului, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca modul de vanzare a Romgaz va fi stabilit pe baza unor criterii care sa permita Romaniei sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte importante de gaze naturale.

Desi, pana la mijlocul anului 2007, Romania va trebui sa "alinieze" pretul gazelor din productia interna (110 $/1.000 mc) la cel al gazelor din import (285 $/1.000 mc), deocamdata statul castiga cel mai putin de pe urma cresterilor de preturi. "Modul in care s-a facut privatizarea Petrom a fost o grava eroare, deoarece redeventele nu sunt suficient corelate cu pretul actual al petrolului, si din acest motiv vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Ar fi fost bine ca statul sa castige mai mult atunci cand pretul petrolului creste", declarase, citat de Mediafax, premierul.

In plus, o data ce tarifele vor fi "aliniate", iar piata gazelor va fi liberalizata suta la suta, statul nu va mai putea interveni prin politici de preturi reglementate, in incercarea de a proteja populatia de scumpirile masive.

AOAR: Factura importurilor energetice, prea mare

Faptul ca se renunta la privatizarea printr-un investitor strategic este apreciat de oamenii de afaceri din Romania.
"Noi ne-am exprimat clar pozitia de la bun inceput, ca privatizarea sa nu mai fie facuta cu un singur investitor strategic. Zona de exploatare ar trebui impartita in 3-4 perimetre, care sa fie concesionate transparent, prin licitatii, iar dreptul de exploatare sa fie limitat si renegociat din timp in timp, tinand cont de volatilitatea preturilor pe piata internationala. Astfel, Romania sa sufere cat mai putine repercusiuni pe piata internationala a gazelor naturale", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit acestuia, gazele naturale sunt parte a unei strategii pe care guvernantii ar trebui sa o stabileasca in scopul de a reduce dependenta de importurile energetice. "Suntem una dintre putinele tari care au ceva petrol, ceva gaze si carbune, apa avem destula si posibilitatea de a produce energie nucleara, deci nu ar trebui sa avem probleme in acest sector al resurselor energetice. Ne-ar prinde bine ca factura energetica sa fie redusa", a precizat Parvan, adaugand ca in Romania trebuie sa se cheltuiasca mai mult pentru cresterea eficientei energetice, pentru a proteja resursele.

Romgaz, societate profitabila

Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Potrivit Mediafax, compania are un capital social de 3.822 miliarde de lei vechi si a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.000 de miliarde de lei vechi. Nivelul cifrei de afaceri preconizat pentru anul 2006 este de 23.265 miliarde de lei vechi (circa 648 milioane de euro). Grupul petrolier ungar Mol si-a exprimat, in luna noiembrie a anului trecut, interesul sa preia Romgaz. De asemenea, Gaz de France a anuntat, tot in noiembrie 2005, ca va analiza posibilitatea participarii la privatizarea firmei din Medias. Alte firme care s-au aratat interesate sunt Lukoil, Ruhrgas si Wintershall.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri