Cantitatea medie de gresie si faianta achizitionata de romani a scazut cu 10% in ultimii trei ani, in ciuda diminuarii pretului mediu cu 10 procente in aceasta perioada, potrivit Cesarom.
Astfel, daca in 2008 romanii achizitionau in medie aproximativ 39 de metri patrati de placi ceramice, in acest moment cantitatea s-a diminuat cu 10%, ajungand la doar 35 de metri patrati.

“Puterea de cumparare scazuta a romanilor din ultimii trei ani i-a determinat pe acestia sa placheze suprafete mai mici din locuinte. Acest lucru a dus la diminuarea volumului mediu de placi ceramice achizitionate, cu toate ca preturile s-au comprimat din 2008 si pana in prezent cu circa 10%”, spune Eduard Macarescu, director comercial al Lasselsberger Romania, care detine pe piata locala brandul Cesarom.

El a subliniat ca diminuarea pretului mediu la gresie si faianta a fost determinata cu precadere de cresterea importurilor de placi ceramice de o calitate indoielnica. In 2008 romanii plateau pentru un metru patrat de gresie si faianta 27,5 lei, iar in acest moment pretul mediu este 25 lei.

Datele Cesarom mai arata ca in ceea ce priveste cosul de cumparaturi, romanii din Transilvania, Banat si Dobrogea achizitioneaza in acest moment gresie si faianta in valoare de peste 900 de lei, comparativ cu 2008, cand plateau peste 1.100 lei.

In acelasi timp, cei din Bucuresti si Muntenia platesc acum la o singura achizitie intre 850 si 900 de lei, in timp ce in urma cu trei ani valoarea era cuprinsa intre 1.050 si 1.100 de lei. In acest an, in Moldova si Oltenia achizitia medie este de 800 de lei, fata de 2008 cand ajungea la 1.000 de lei.

In ceea ce priveste piata autohtona de placi ceramice, Cesarom estimeaza ca aceasta va inregistra si in acest an o scadere de 10% a valorii pietei si a volumului fata de 2010. Comparativ cu 2008, piata locala va fi in acest an mai mica cu peste 50%.

Astfel, daca in 2008 valoarea acesteia era de 183 de milioane de euro iar volumul de 42 de milioane de mp, in acest an piata de profil va ajunge la o valoare de 90 de milioane de euro si un volum de doar 20 de milioane de mp.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri