Decizia companiei turce Botas de a renunta la un contract pentru achizitia anuala a sase miliarde metri cubi de gaze naturale de la Gazprom ar putea priva Ucraina de venituri de cateva zeci de milioane de dolari din taxe de tranzit, urmand sa afecteze de asemenea Romania si Bulgaria, informeaza Mediafax.
"Putem vorbi despre pierderi pentru Ucraina de mai multe zeci de milioane de dolari", a spus Mihail Gonciar, director pe probleme de energie la centrul de cercetare Nomos din Kiev, citat de portalul RosBalt.

Potrivit acestuia, impactul va fi mai vizibil pentru Romania si Bulgaria.

"Pentru aceste tari, volumul gazelor pentru Turcia reprezinta o treime sau mai mult din tranzitul total. Pentru ei pierderea are un impact mai mare", a spus el.

Ruta pe care erau transportate cele 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale tranziteaza Ucraina, Romania si Bulgaria.

Botas, operatorul retelei de gazoducte a Turciei, a renuntat la un contract pentru achizitia a sase miliarde de metri cubi de gaze naturale anual de la Gazprom.

Turcia importa anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia prin conducta Blue Stream. Aceste importuri nu vor fi afectate, intrucat contractul va expira abia peste 23 de ani. Un alt contract, mai mic, viza importul a opt miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cantitatea de gaze naturale care facea obiectul contractului anulat era destinata celui mai mare oras din Turcia, Istanbul, potrivit Hurriet.

Grupul rus analizeaza noi contracte in Turcia, cu distribuitori privati, dupa ce a primit notificarea de la Botas, au declarat surse din Gazprom.

De asemenea, ministrul Energiei, Taner Yildiz, a afirmat ca firme private din Turcia vor semna, probabil, noi contracte cu Gazprom in urmatoarele trei luni, pentru a continua aprovizionarea cu gaze naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri