Cresterea preturilor la utilitati va incetini ritmul de crestere a productiei industriale
Anul 2005 a fost un an foarte greu pentru firmele din industrie. Conform Buletinului Industrial nr. 1/2006 realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), jumatate dintre acestea au inregistrat o scadere a profitului, fapt care arata imposibilitatea de a beneficia de cota unica de 16%. Reducerea profitului, ca reactie generala la cresterea preturilor la utilitati, a cifrei de afaceri, scaderea numarului de angajati in industrie in 2005, vor continua anul acesta.

Rezultatul este ca indicele de incredere industriala calculat de GEA pentru primul trimestru inregistreaza, pentru prima oara comparativ cu 2005, o valoare negativa, singurele sectoare unde se asteapta o evolutie pozitiva fiind industria mijloacelor de calcul si metalurgia.

In conditiile in care 2006 a inceput cu alte scumpiri la utilitati, preconizandu-se alte cresteri pe parcursul anului, si avand in vedere reactia majoritara a firmelor, de reducere a profitului, este explicabil ca acest factor poate actiona in sensul reducerii gradului de optimism al managerilor din industrie.

Ritmuri negative de crestere

Indicele GEA este astfel negativ (-6), pe o scala de la -100 la +100, si in scadere fata de trimestrul precedent. Un indice negativ, dar mai bun decat media generala, se inregistreaza in industria de masini si echipamente, prelucrarea cauciucului si industria de confectii.

"Asistam la o deteriorare a increderii industriale. Aceasta inseamna ca ritmul de crestere a productiei industriale va incetini si mai mult in primul trimestru 2006, putand chiar sa inregistram ritmuri negative. Conjuncturile nefavorabile si rezultatele sub asteptari din 2005 s-au acumulat si au redus increderea managerilor din industrie. Restructurarea din industrie nu s-a incheiat, ba chiar merge greu si cu urmari neplacute. Asteptarile privind profitul pe primul trimestru 2006 sunt majoritar negative (-10,2%), la fel asteptarile privind numarul de angajati (-22%)", se arata in Buletinul Industrial GEA 1/2006. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, productia industriala a inregistrat anul trecut o crestere bruta de 2%, mai putin de jumatate din avansul consemnat in 2004 (4,5%).

Intervalul ianuarie-martie este primul trimestru, de la inceputul lui 2005 incoace, in care asteptarile privind profitul sunt preponderent pesimiste, mentioneaza GEA.

Cresterea preturilor la utilitati

Cresterea preturilor la utilitati a afectat firmele romanesti, pentru care, in medie, aceste costuri reprezinta intre 10-20% din costurile de productie. In industriile energofage, aceste costuri depasesc chiar 20% (pentru 14,8% din firmele respondente). Raspunsul firmelor romanesti la aceasta crestere a costurilor cu utilitatile a fost in principal unul defensiv: 43,8% dintre firme si-au redus marja de profit, iar 15,6% si-au redus alte costuri, intre care si costurile cu personalul. Doar 12,5% dintre firme s-au folosit de pozitia de consumatori eligibili (prin liberalizarea unor piete de utilitati), si au reusit sa reduca costurile de achizitie pentru utilitati, in timp ce doar una din zece firme a investit in tehnologii noi, mai putin energofage.

Pe ansamblul anului 2005 se constata o egalitate intre firmele care au reusit cresterea profitului (45,3%) si cele care au inregistrat scaderea profitului (43%), soldul conjunctural fiind aproape de zero. Scaderea profitului inseamna automat limitarea resurselor financiare disponibile pentru reinvestire in 2006. Totusi, pe ansamblul anului, managerii sunt inca optimisti. Potrivit GEA, 57% dintre firme se asteapta la cresterea profitului in 2006, probabil in asteptarea unor conjuncturi mai favorabile (intre care si certitudinea aderarii Romaniei la UE). In ceea ce priveste cifra de afaceri, se inregistreaza acelasi pattern ca la profit - asteptari ponderate sau pesimiste pentru primul trimestru, dar optimiste pe ansamblul anului.

Aderarea ii prinde in ofside

Apropierea de momentul aderarii la UE creeaza anxietate in randul firmelor, pentru ca mai mult de jumatate dintre acestea nu respecta in prezent standardele europene de calitate si mediu.

Desi 95,3% dintre firme declara ca sunt informate despre aceste standarde, problema apare la aplicarea lor: 50,8% din totalul de firme declara ca nu aplica inca aceste standarde europene.

Totusi, procentul de 45,5% din firme care aplica standardele europene este unul incurajator, dar el se datoreaza probabil intr-o masura importanta firmelor cu capital strain, in special european, care opereaza in Romania si cunosc aceste standarde din tara lor de origine.
Buletinul Industrial GEA nr. 1/2006 este bazat pe un sondaj in randul unui esantion reprezentativ de 170 de firme.

Chestionarul a fost administrat in perioada 11-25 ianuarie, soldul conjunctural reprezentand diferenta intre opiniile favorabile si cele negative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri