Statul pregateste cooptarea in structura actionariatului Postei Romane (CNPR) a unui investitor care sa contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmand sa preia in schimb pana la 34% din actiunile operatorului postal national, reiese dintr-un document guvernamental, citat de Mediafax.
In urma majorarii de capital, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posa Romana la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%. Documentul citat prevede insa o majorare de capital la Posta Romana, "in urma careia statul sa detina minim 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%".

Conform aceleiasi surse, investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

In luna august, minstrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.

Ministrul a afirmat ca statul nu va ceda controlul CNPR, urmand sa detina pachetul majoritar de actiuni din capitalul social in eventualitatea atragerii unui investitor.

"Au fost discutii neoficiale si cu reprezentantii Fondului Proprietatea, care, in principiu, si-au exprimat acordul pentru un astfel de proces", a spus Vreme.

El a adaugat ca nu poate avansa un termen privind lansarea acestui proces, dar a mentionat ca doreste conturarea unei opinii clare si precise intr-un interval de timp cat mai scurt.

In urma cu trei saptamani, premierul Emil Boc s-a intalnit, la Bucuresti, cu omologul sau belgian, Yves Leterme, oficialul strain anuntand atunci ca operatorul national de posta din Belgia, bpost, vrea sa devina actionar minoritar la Posta Romana.

Surse oficiale participante la discutie au declarat atunci ca bpost vrea sa preia un pachet minoritar de actiuni la Posta Romana.

Compania Posta Romana dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei in 2010, si un profit brut de 2,34 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri