Compania de stat Nuclearelectrica si Guangdong Nuclear Power Group au semnat, la Beijing, acordul de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda.
Prin semnarea acestui acord, chinezii vor putea consulta informatiile privind modalitatea de a investi in proiectul reactoarelor 3 si 4, menit sa dubleze actuala capacitate a centralei de la Cernavoda, pana la un total de 1.400 MW.

"Documentul a fost semnat de directorul general al companiei Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, si de directorul general adjunct pentru dezvoltarea afacerilor internationale al companiei China Guangdong Nuclear Power Group, Yang Maochun", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Economiei.

Potrivit sursei citate, inainte de semnarea acordului, ministrul Economiei si vicepresedintele companiei chineze, Zheng Dongshan, au discutat dspre stadiul proiectului.

"In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton si-a exprimat convingerea ca proiectul va fi concretizat cat mai repede, reafirmand interesul major al statului roman in vederea construirii si punerii in functiune a reactoarelor 3 si 4 Cernavoda", se arata in comunicat.

Pompiliu Budulan a declarat, in luna iunie a anului curent, ca proiectul celor doua reactoare a starnit interesul chinezilor de la Guangdong. El a aratat atunci ca in afara de chinezi, alti investitori - din Japonia, Coreea si SUA - erau interesati de proiect.

Autoritatile romane cauta noi investitori care sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4, dupa ce companiile energetice CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania) s-au retras din proiect la inceputul lui 2011, in conditiile in care semnasera acordul de investitii in 2008.

Nuclearelectrica detine pachetul majoritar al EnergoNuclear, societate mixta constituita pentru proiectul celor doua reactoare. In afara de Nuclearelectrica, din societate mai fac parte companiile ArcelorMittal si Enel.

Finalizarea constructiei celor doua grupuri a fost amanata pentru 2019, valoarea investitiei fiind estimata in 2009 la 4 miliarde de euro.

Centrala nucleara de la Cernavoda asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri